Home Overzicht Parkeren duurder en parkeertijden uitgebreid

Parkeren duurder en parkeertijden uitgebreid

0

De tarieven voor parkeervergunningen en straatparkeren worden duurder en de parkeertijden worden uitgebreid. Het college wil daarmee dat autogebruikers een hogere bijdrage gaan betalen voor het onderhoud van de stad. Bewoners krijgen meer uren voor de bezoekersregeling en de regeling wordt gebruiksvriendelijker gemaakt. De maatregelen komen voort uit het coalitieakkoord en brengen naar verwachting 35,7 miljoen euro per jaar op. Bewoners en stadsdeelcommissies kunnen de komende tijd reageren op de plannen.

De kosten voor een parkeervergunning voor bewoners van het Centrum en in delen van Oost worden verhoogd en gelijkgetrokken, zodat er in deze vier stadsdelen nog maar twee verschillende tarieven gelden: 177 en 300 euro per zes maanden.

Parkeertijden uitgebreid, tarieven verhoogd

Waar al betaald parkeren geldt, worden de tijden voor straatparkeren verruimd en de tarieven voor straatparkeren en parkeervergunningen verhoogd. Voor het straatparkeren geldt dat de tarieven stijgen met bedragen tussen de 0,20 en 0,50 euro per uur. Het hoogste tarief van 7,50 per uur in het centrum blijft gelijk. In de Dapperbuurt, Transvaalbuurt en Indische Buurt wordt betaald parkeren uitgebreid tot 24.00 uur. In stadsdeel Centrum wordt het parkeren uitgebreid naar de nacht. Dat om tegen te gaan dat toeristen in hun auto overnachten. Er moet dan in Centrum dus 24 uur per dag en zeven dagen per week betaald worden.

Bezoekersregeling

De bezoekersregeling, waarmee bezoek met korting kan parkeren, wordt in de hele stad uitgebreid en vereenvoudigd. Op dit moment moet een bewoner zelf betalen voor een bezoeker. Eind dit jaar wordt ervoor gezorgd dat bezoekers ook zelf kunnen betalen bij de parkeerautomaat. De regeling wordt uitgebreid van 120 naar 150 uur per kwartaal en het kortingspercentage wordt in de uitbreidingsgebieden overal 65 procent. Er zijn uitzondingen:  op de Oostelijke Eilanden en de Kadijken blijft het kortingspercentage 35 procent en in de rest van het Centrum geldt de bezoekersregeling niet.

Besluit rond zomer 2023

Voor de verhoging van de tarieven en de verruiming van uren in de gebieden waar al betaald parkeren geldt, worden de stadsdelen om advies gevraagd. Het besluit zal daarna in het voorjaar aan de gemeenteraad worden voorgelegd en rond de zomer van 2023 ingaan.