De Oosterparkbuurt, Weesperzijde, van der Kunbuurt en de Omval krijgen glasvezel. In december start Open Dutch Fiber de graafwerkzaamheden. Dat betekent dat daar op termijn zo’n 7.000 adressen een glasvezelaansluiting kunnen krijgen. Verwacht wordt dat de eerste adressen vanaf zomer 2024 gebruik kunnen maken van diensten over het netwerk.

Open Dutch Fiber is al langer in Amsterdam aan de slag. Het kondigde bedrijf kondigde al eerder uitrolprojecten aan in Oost en dan komen onder andere de Transvaalbuurt, Middenmeer en Betondorp met 18.000 adressen aan de beurt.

In het convenant is afgesproken dat het stadsdeel Centrum met 60.000 adressen vanaf 2024 in één keer glasvezel krijgt. Vanwege de historische gebouwen en het intensieve gebruik van de openbare ruimte is het niet praktisch om dat in de straten in dat stadsdeel tweemaal open te maken. Daarom gaan de glasvezelbedrijven samenwerken om dat tegelijkertijd te verwezenlijken.

In juli sloot de gemeente een overeenkomst met Open Dutch Fiber en concurrent KPN. Daarbij werd afgesproken dat de twee partijen niet in hetzelfde gebied werken met als doel dat eerst alle Amsterdamse adressen op zijn minst één aansluiting kunnen krijgen.

De aanleg van glasvezel zorgt voor meer concurrentie voor Ziggo. Dit kabelbedrijf biedt in de hoofdstad in vrijwel iedere woning gigabit internet aan via het aanwezige kabelnetwerk.  Glasvezelproviders als KPN en Odido concurreren op prijs. Mede daardoor verliest Ziggo maandelijks duizenden abonnees.