Home Overzicht Goed nieuws voor frietgenieters: Eiburgh Snacks mag blijven

Goed nieuws voor frietgenieters: Eiburgh Snacks mag blijven

0

Stadsdeel Oost heeft onlangs besloten dat eigenaar Frans Splinter van Eiburg Snacks op het Zeeburgereiland nog zeker vijf jaar mag blijven waar hij zit. Zelf zegt hij: ‘We mogen blijven staan, tot we in de weg staan van de huidige nieuwbouwontwikkelingen. Wij schatten in nog tien jaar, maar dat denk ik al twintig jaar.’

Verstopt op een ruig stukje land op het Zeeburgereiland, groeide Eiburgh Snacks uit tot een frietlegende in de stad. Van bejaarde frietgenieter tot hipster, heel Amsterdam ontdekte de cantina-achtige container met verse friet.

Aan het einde van de vorige eeuw, ‘anno 1997’, opende Splinter zijn frietnering in een zeecontainer op het eiland tussen de Indische Buurt en IJburg. Met de voorhang, het rommelige terras en een klein schilhuisje voor de frietpiepers oogt Eiburgh Snacks op een zonnige dag als een Mexicaanse volkscantina.

In 1997 besloot een werkloze jonge oudere Frans Splinter om te proberen zonder geld een snackbar te beginnen bij het in aanbouw zijnde IJburg. Na een hoop gedoe met de toenmalige deelraad kon hij de huidige plaats innemen. Om te kunnen starten werden er guldens geleend van een broer en een vriendelijke leverancier. Daarmee was op 1 april 1998 de opening van Eiburgh Snacks een feit.

Op zijn website verklapt Frans Splinter hoe het komt dat hij naast de patat ook stoofvlees geïntroduceerd. Het was een te lang gebraden fricandeau. Nadat hij rundvlees is gaan gebruiken voor het stoofvlees en daarvoor het juiste recept had uitgevonden, werd het stoofvlees van Eiburgh Snacks een groot succes. Zelfs zijn oma vond het lekker.