Home Overzicht Makkies blijven populair

Makkies blijven populair

0

De populaire buurtmunt van Oost bestond vorige maand tien jaar. Met vrijwilligerswerk kun een Makkie verdienen. En die kun je dan met een uitstekend gevoel weer uitgeven bij lokale winkels, horeca of culturele instellingen. Er zijn in Oost al bijna vijftig plekken waar je met makkie kan betalen. 

Bert van Galen

‘Het doel van makkie is tweeledig, dat is het mooie’, zegt Carolien de Heer (PvdA), stadsdeelvoorzitter in Oost. ‘Mensen kunnen makkelijk makkies verdienen door zich in te zetten voor de buurt. Daar geloof ik heilig in: mensen mee laten doen in de maatschappij. Zo verdienen ze korting op producten. Dat is fijn voor die mensen, maar ook fijn voor de organisaties die weer aan klantenbinding doen.’ Het zal zelden zijn voorgekomen dat de aanwezigen, bij deze jubileum bijeenkomst in de Meevaart, het zo met een politica eens waren.

Makkie is wereldberoemd in de Indische Buurt, de Dapperbuurt en de Transvaalbuurt. De bedoeling is om de kleinschalige economieën en vrijwilligerswerk te stimuleren. Ook de zo gewenste saamhorigheid wordt op die manier bevorderd. Vrijwilligster Farida weet nog goed dat ze enige jaren terug met het uitgeven van makkies begon. ‘Ik werkte in een hele knusse winkel en per uur kreeg ik een makkie. Die gaf ik dan weer uit in winkels die even leuk waren. Alleen de eerste keer ging het mis, toen wist de verkoper niet wat het was en ben ik direct boos en verward de winkel uitgehold. Dat is later helemaal goed gekomen en ik kwam in dat winkeltje iedere week.’

Je kunt heel veel soorten vrijwilligerswerk doen. Bijvoorbeeld: samen wandelen met ouderen, buurtgenoten helpen met administratie, koken of creatieve activiteiten, noem maar op.

Rond de 950 vrijwilligers kunnen gebruik maken van de makkies. De Heer: ‘Het initiatief Samen is een makkie begon precies tien jaar geleden. In de beginjaren was makkie alleen bedoeld voor mensen die recht hadden op een uitkering, maar dat is losgelaten. Er is geen inkomenstoets, makkie is voor iedereen.’

Er zijn nu gemiddeld 15.000 makkies in omloop. Een trotse vrijwilliger van makkie: ‘We willen de munt breder gaan inzetten in andere buurten in Oost en kijken of andere stadsdelen ook enthousiast zijn om het werken met de makkie over te nemen.’  Wel moet het systeem worden gedigitaliseerd. De Heer ’De makkie heeft nu nog een papieren vorm, en dat geeft een administratieve toestand, zeker voor de winkeliers. Het streven is dat die automatisering medio volgend jaar klaar is. Hoe eerder hoe beter. Ik gun dit andere stadsdelen ook.’

Makkies zijn te verdienen met vrijwilligerswerk. Eén uur is één makkie. Een oudere buurtbewoner helpen met een klusje of een boodschap, meehelpen in de kringloopwinkel of schaakclub of maaltijden verzorgen in een buurthuis. Er doen in Oost zeventien organisaties mee waar makkies te verdienen zijn. En er zijn zo’n veertig plekken om die weer uit te geven.

Makkie nodigt buurtbewoners uit om actiever voor hun buurt te worden en elkaar te helpen en te ondersteunen. De buurt wordt zo leefbaarder, levendiger en schoner. Bewoners, organisaties en ondernemers leren elkaar kennen en weten elkaar te vinden. Makkie geeft mensen ook een steuntje in de rug om te werken aan hun toekomst, het versterken van vaardigheden en het vergroten van hun eigenwaarde.

Makkie is op zoek naar winkeliers/ondernemers in Oost, met name in de Indische Buurt, Dapperbuurt en Transvaalbuurt, die willen meedoen met makkie. Ben je ondernemer in Oost en heb je een mooie makkiedeal voor de makkievrijwilligers in gedachten? Neem contact op met Makkie via [email protected].