Home Overzicht Gouden Koets ondanks lockdown te zien bij Amsterdam Museum

Gouden Koets ondanks lockdown te zien bij Amsterdam Museum

0
Foto Monique Vermeulen.

Koning WillemAlexander maakte bekent dat de Gouden Koets voorlopig niet zal worden gebruikt. De Gouden Koets, die na een restauratie van ruim vijf jaar nog tot en met 28 februari in een glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum staat, is weer te bezichtigen. Het Amsterdam Museum opent namelijk de poorten naar de binnenplaatsen zodat je de koets gratis en veilig in de buitenruimte kunt bekijken.

Het Amsterdam Museum doet sinds de opening van de tentoonstelling in juni 2021 gedurende de looptijd van de tentoonstelling, zowel in het museum als in heel het land, onderzoek naar de meningen en gevoelens in de samenleving over de Gouden Koets. Met als doel het gesprek te faciliteren en mensen door dialoog met elkaar te verbinden. In de eerste bevindingen blijkt dat de meningen zeer uiteenlopen en bezoekers die de tentoonstelling hebben gezien genuanceerd nadenken over de geschiedenis en betekenis van de koets. De volledige onderzoeksresultaten presenteert het museum later dit jaar.

Openstelling binnenplaatsen voor bezichtiging Gouden Koets

Over het gratis openstellen van de binnenplaats van het museum zegt Schavemaker het volgende:’Natuurlijk hopen we, na opnieuw wekenlang gesloten te zijn geweest, dat we weer helemaal open mogen’, zegt Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het Museum.Maar als dat niet het geval is, dan willen we mensen toch de kans geven om de Gouden Koets te komen bekijken.

De Gouden Koets staat na een restauratie van vijf jaar sinds 18 juni 2021 op de binnenplaats van het museum. In zes museumzalen rondom de binnenplaats, die je ook ook online kunnen bekijken via www.goudenkoets.nl, geven honderden cultuurhistorische objecten een veelzijdig beeld van de geschiedenis en het gebruik van de Gouden Koets. En over de discussies uit verleden en heden over dit iconische voertuig.

Op 28 februari sluit de tentoonstelling en gaat de koets terug naar de Koninklijke Stallen in Den Haag’, waarschuwt Schavemaker.Dat is al over vijf weken! We willen zoveel mogelijk mensen, ondanks de lockdown, de mogelijkheid geven om de koets nog te komen bekijken. Dat kan veilig in de buitenlucht. De poorten naar onze binnenplaatsen zijn elke dag open tussen 10.00 en 16.00 uur  Loop dus gerust even langs.’