Home Nieuws uit Artis Goudwanggibbons via luchtbrug naar buiten

Goudwanggibbons via luchtbrug naar buiten

0
Goudwanggibbons verkennen de nieuwe luchtbrug naar het gibbon eiland. Foto Artis Ronald van Weeren.

De goudwanggibbons in Artis hebben een nieuw buitenverblijf. Ze slingeren vanuit hun binnenpaviljoen via een luchtbrug naar het vergrote Gibboneiland. De drie dieren bleven aanvankelijk dicht bij elkaar, maar al snel maakten ze druk gebruik van de touwen en klimbomen in hun ruimere verblijf.

Het nieuwe verblijf van de goudwanggibbons bestaat uit twee delen, met elkaar verbonden door een luchtbrug die zichtbaar is vanaf de grond. Via deze luchtbrug, een tunnel van gaas met een slingertouw erin, kunnen de dieren zich verplaatsen van binnen naar buiten en vice versa.

Het nieuwe binnenpaviljoen aan de Papegaaienlaan biedt de gibbons meer ruimte. Het ontwerp met houten kolommen is gebaseerd op een boomgaard, de inrichting voelt natuurlijk aan en biedt voldoende beschutting. Grote ramen zorgen voor meer daglicht. Dankzij gebruik van hoogwaardig isolatieglas en mechanische ventilatie blijft de binnentemperatuur constant, ook tijdens warme zomers en koude winters.

Ook het buitenverblijf is vergroot. De gibbons hebben bijna dubbel zoveel leefruimte en het eiland is opnieuw ingericht met extra klimbomen, touwen, natuurlijke valbeveiliging en nieuwe beplanting. De oude es is behouden gebleven en aangevuld met groen afkomstig uit andere delen van het park. Zo stonden de drie grote elzen eerder achter het Aquarium, en ook de magnolia en de bananenboom zijn ergens anders uitgegraven en opnieuw gebruikt op het eiland. Goudwanggibbons houden niet van water en de vijver vormt een natuurlijke barrière, waardoor geen hekwerk nodig is.

Vlak na de oprichting van Artis in 1838 liep de Nieuwe Prinsengracht dwars door het park heen. Bezoekers konden met een pontje naar de overkant. Omdat het een druk bevaren route was, moesten ze telkens wachten tot de grote schepen voorbij waren. Uiteindelijk werd de gracht in 1866 omgevormd tot drie vijvers, die er vandaag de dag nog steeds zijn: de zuidelijke vijver kennen we als de Flamingovijver, de noordelijke vijver huisvest de zwarte slingerapen en in de middelste ligt het Gibboneiland.

De goudwanggibbon (Nomascus gabriellae) zingt, net zoals andere gibbonsoorten. Normaal begint het mannetje dit lied, en valt het vrouwtje later in. Dit doen ze om hun band te versterken en om andere dieren te laten weten dat ze een paartje zijn. Ook maken ze zo duidelijk wat hun territorium is. In Artis is het gezang van de goudwanggibbons regelmatig in de vroege ochtend te horen.

Goudwanggibbons in het buitenverblijf. Foto Artis Edwin Butter.