Home Overzicht ‘Ongelofelijk maar waar, Roots Open Air gaat echt plaatsvinden’

‘Ongelofelijk maar waar, Roots Open Air gaat echt plaatsvinden’

0

Amsterdam Roots maakt zich klaar voor een van de eerste openluchtfestivals in Amsterdam. Roots Open Air gaat plaatsvinden op 4 juli in het Oosterpark. ‘Het is nauwelijks te geloven, maar het gaat dan toch echt gebeuren.’ zegt Danka van Dodewaard, directeur van ARF.

‘Nu ook de gemeente Amsterdam groen licht heeft gegeven, zal ARF een van de eerste openluchtfestivals zijn die na lange tijd weer plaatsvindt in Amsterdam. ‘En het wordt weer een echt festival. Samen in het park, samen dansen, eten, drinken en genieten. Geen mondkapjes of afstand houden. De bezoekers moeten wel een test-of vaccinatiebewijs hebben, maar eenmaal binnen ben je helemaal vrij.’

Samen in het park, samen dansen, eten, drinken en genieten

Amsterdam Roots is een van de oudste festivals van Amsterdam. Het trekt een publiek van alle achtergronden en leeftijden, uit Amsterdam en daarbuiten. De sfeer is kosmopolitisch en lokaal tegelijkertijd. De programmering is zowel internationaal als nationaal. Een mix van muziek uit alle windstreken, circus, urban dance, theater en diverse kinderactiviteiten. Vanaf 30 juni zijn er programma’s op verschillende locaties in Oost, waaronder het Bimhuis, Framer Framed en Tapastheater. Het hoogtepunt is de festivaldag in het Oosterpark op 4 juli.

Op het programma staat een breed scala aan artiesten, die allemaal werken vanuit hun culturele ‘roots’. Artiesten die voortbouwen op hun roots uit onder meer Marokko, Brazilië, Kameroen, Colombia, Frankrijk, Senegal, Suriname en Syrië. Het was lange tijd erg spannend of de internationale artiesten ook werkelijk naar Nederland zouden kunnen komen, maar ook dat gaat lukken. Zo speelt João Selva uit Brazilië zijn funky samba soul repertoire in het Bimhuis en staan San Salvador, Nkumba System, El Khat en Bab L’Bluz in het Oosterpark.

Daarnaast zijn er maar liefst vier verschillende circusvoorstellingen voor jong en oud en een uitgebreid kinderprogramma met workshops en korte voorstellingen. Houd je meer van verhalen, interviews en poëzie, kom dan naar het context en verdiepingsprogramma in het Oosterpark.

Het uitgebreid verdiepingsprogramma bestaat uit interviews met artiesten, spoken word en gesprekken. Dit jaar is het festivalthema ‘kwetsbaarheid’. Danka van Dodewaard: ‘Afgelopen periode zijn we geconfronteerd met hoe kwetsbaar wij toch zijn, en hoe kwetsbaar democratieën zijn. Samen met de artiesten blikken we terug op de afgelopen twee jaar, door de lens van kwetsbaarheid’

In Framer Framed openen we het festival op 30 juni en presenteren daar ook onze eerste Amsterdam Roots Zine met bijdragen van Massih Hutak, ZaïreKrieger en het kunstenaarscollectief ‘We Sell Reality’, die ook een expositie verzorgen in het Bimhuis en het Oosterpark.

Anders dan andere jaren is er voor de festivaldag in het Oosterpark een toegangsprijs van € 7,50 om de extra kosten voor de corona maatregelen te bekostigen. Ook worden er veel kaarten gratis weggeven via buurtcentra en onder andere de stadspas. Voor de bezoekers in het Oosterpark is een negatieve test vereist, die op meerdere testlocaties in de stad te halen zal zijn en binnen het uur uitslag geeft. En als het even meezit, kan je vanaf 1 juli ook van je vaccinatiebewijs gebruiken maken.

Bab L’Bluz.

Check www.amsterdamroots.nl