Home Overzicht Gratis schaaklessen en toernooi voor thuisschakers bij de Oba

Gratis schaaklessen en toernooi voor thuisschakers bij de Oba

0

Dit najaar organiseert de Oba Oosterdok schaaklessen en een schaaktoernooi. De workshops zijn gratis en bedoeld voor beginners. Tijdens de workshop op woensdag 27 oktober zal er kort worden gedoken in de geschiedenis van schaken en zal de basis van schaken uitgelegd in vorm van praktische kennis zoals spelregels en wat de verschillende schaakstukken doen.

De opvolgende workshop die zal plaatsvinden op donderdag 4 november zal dieper in gaan op de strategieën omtrent schaakopeningen, middenspel en het eindspel. Een geldige Corona QR code is verplicht en is het belangrijk dat je voor allebei de workshops aanwezig kunt zijn. Je kunt je voor de schaakworkshops online inschrijven.

Op 27 november is een eindtoernooi, waarin iedereen zijn nieuwe vaardigheden mag laten zien.

De organisatie van de schaakactiviteiten is in handen van Oba, OSCAM en TNO, drie partijen die ruimte geven aan creatieve makers, kunst en nieuwe verhalenvertellers. Maar die ook de verbinding tussen mensen makkelijker willen maken. Schaken is een spel dat mensen van allerlei verschillende achtergronden en community’s samenbrengt. Een spel waarbij mensen elkaar leren kennen en van elkaar kunnen leren.

In 2020 gingen OSCAM en TNO al een samenwerking aan om een XXL-Chess Set te maken voor de tentoonstelling ’OSCAM AIR x HvA – Goed Burgerschap’. De Business Campus was de eerste locatie waar de grote schaakset te zien was. Op dit moment staat de XXL-Chess Set in de entreehal van het Stedelijk Museum. Tijdens het schaaktoernooi zal de schaakset in de Oba te zien zijn.

Bij schaken maakt het niet uit hoe goed je bent of waar je vandaan komt, iedereen kan het spelen door de universele taal van het spel. Het gaat bij schaken niet alleen om winnen, maar ook om vooruitkijken, strategisch en out of the box leren denken. Dit houdt de spelers scherp en creatief; vaardigheden die buiten de schaakwereld ook goed van pas komen. Om meer verbinding tussen verschillende gemeenschappen te creëren en creatief denken te stimuleren, zijn Oba, OSCAM en TNO deze samenwerking met elkaar aangegaan.