Home Nieuws Grensoverschrijdende opmerkingen reden vertrek wethouder Ivens

Grensoverschrijdende opmerkingen reden vertrek wethouder Ivens

0
Foto Alphons Nieuwenhuis.

Wethouder Laurens Ivens (SP) stapt op omdat hij grensoverschrijdende opmerkingen heeft gemaakt tegen vrouwelijke medewerkers. In een brief aan de gemeenteraad schrijft hij dat hij daarmee heeft gehandeld in strijd met de richtlijnen voor integer bestuur. Burgemeester Halsema laten weten dat er meldingen zijn binnengekomen over zijn grensoverschrijdende opmerkingen. Hij is daar ‘ontzettend van geschrokken’ omdat hij zich er op het moment zelf niet van bewust was. Maar hij zegt wel te moeten constateren dat de verwijten terecht zijn. Ivens was sinds 2014 lid van het  stadsbestuur en wethouder Wonen.

In een brief aan de gemeenteraad laat burgemeester Femke Halsema weten dat er sinds 2019 signalen zijn binnengekomen over mogelijk ongewenst gedrag van Ivens. In het najaar van 2020 kwamen er vijf signalen over ongewenst gedrag van de wethouder binnen bij de Centrale Vertrouwenspersoon van het Bureau Integriteit. Op basis van die duiding heeft de burgemeester samen met de gemeentesecretaris gesprekken gevoerd met de wethouder en zijn er afspraken gemaakt, onder andere over zijn omgang met medewerkers waardoor herhaling van zijn gedrag moest worden voorkomen. Begin 2021 hebben vervolgens vier medewerkers een formele melding gedaan, deels overlappend met de eerdere signalen. Een onafhankelijk, extern onderzoek bevestigt het ongewenste gedrag met het patroon als verzwarende factor. Ivens is er inmiddels zeer van doordrongen dat zijn gedrag ongepast en onwenselijk was.

Inmiddels heeft Laurens Ivens zijn eigen conclusie getrokken en stelt vast dat er door zijn gedrag een onwerkbare situatie is ontstaan. Burgemeester Halsema: ‘Wij respecteren en begrijpen zijn besluit. We betreuren het dat Amsterdam hierdoor een bevlogen wethouder verliest die vijftien jaar veel voor de stad heeft betekend.’