Home Overzicht Greta Thunberg protesteert tegen biomassacentrale Vattenfall

Greta Thunberg protesteert tegen biomassacentrale Vattenfall

0

Greta Thunberg heeft op Twitter kritiek geuit op de plannen voor een biomassacentrale in Diemen. Dat meldt NOS. De Zweedse klimaatactiviste maakt zich zorgen over een verhoogde CO2-uitstoot door de centrale van Vattenfall.

Greta Thunberg citeert uit een onderzoeksartikel van de Zweedse krant Dagens Nyheter over de plannen van het Zweedse energiebedrijf. Daarin meldt de krant: ‘Ieder jaar zullen meer dan 200.000 ton houten pellets worden verbrand in de geplande energiecentrale van Vattenfall in Diemen, Nederland. De investering maakt deel uit van de omschakeling van het bedrijf naar fossielvrij – maar dreigt in plaats daarvan te leiden tot een verhoogde uitstoot van kooldioxide.’

De Zweedse krant gaat in het artikel in op de ambitie van Vattenfall om binnen één generatie fossielvrij te zijn. Maar concludeert dat met het verbranden van pellets de CO2-uitstoot nog meer groeit dan bij kolenverbranding.

De plannen van Vattenfall zorgen al langer voor felle protesten tegen de komst van de centrale. Het protest komt uit IJburg, Diemen en wijde omgeving. Vattenfall vorig jaar de plannen voor de bouw voorlopig in de ijskast te zetten.