Home Kunst Ook komende jaren vaste plek voor Outsider Art in Hermitage

Ook komende jaren vaste plek voor Outsider Art in Hermitage

0

Het grote publiek kan zich blijven verbazen over de veelzijdigheid van Outsider Art en de eigenzinnigheid van kunstenaars met een beperking. Het Outsider Art Museum blijft de komende jaren gevestigd op de prominente plek bij de Hermitage. Maar ook de Outsider Art Galerie, de artotheek en het atelier, de kweekvijver voor kunstenaars met een beperking, blijven. Het museum van de geest Dolhuys, de zorgorganisatie Cordaan en de Hermitage zetten hun samenwerking na 1 januari voort.

De samenwerking begon in 2016 met de opening door Koningin Máxima van het allereerste Outsider Art Museum van Nederland, de Outsider Art Galerie, de artotheek en het atelier. In de afgelopen jaren zijn vele activiteiten en tentoonstellingen georganiseerd in het Outsider Art Museum en hebben tientallen cliënten van Cordaan kunnen werken in het atelier.

Voor de Hermitage Amsterdam past de samenwerking perfect in de museum-in-museumformule, waarbij het publiek tijdens een bezoek meerdere museale tentoonstellingen kan bekijken. Daarnaast zorgen de kunstenaars er met hun aanwezigheid en inspirerende kunstwerken voor dat de bezoeker een andere kijk, een open blik meekrijgt.

De in de twintigste eeuw ontstane kunststroming ‘outsider art’ krijgt internationaal steeds meer erkenning. De werken van de meestal autodidactische kunstenaars komen letterlijk op eigen wijze tot stand, los van bestaande conventies.