Bedrijven en instellingen op het Marineterrein zetten zich al jaren met groene experimenten in voor duurzaamheid. Vrijdag organiseerden ze samen met buurtbewoners een Groenmarkt die laat zien wat je in de stad kunt doen met groen om water te besparen.
Lewis Daniels | Foto’s Erna Leussink
S
ophie van Opstal van Bureau Marineterrein wijst naar het gazon dat vandaag deels is vervangen door planten die kunnen leven van brak water uit de grachten. ‘Bij onvoldoende neerslag bespaart dat veel drinkwater. Om dezelfde reden informeren we ook over hergebruik van regenwater.’ Op een kraam liggen de stukken grasmat die weken voor de planten. Ze mogen, net als de duurzame planten op de markt, gratis worden meegenomen. Van Opstal laat een vlechtwerk van wilgentakken zien. ‘Dit is een natuurlijk waterfilter die de bezoekers hier kunnen maken.’
Een waterdrone laat zien hoe de geschakelde betonnen buizen van Reefsystems de biodiversiteit in de nabijgelegen gracht versterkt. Het kunstmatig rif heeft een gunstig effect op het ecosysteem. Door de komst van of het houden van het een, kan het ander ook leven.
Amsterdam Rainproof, een initiatief om de stad beter te laten omgaan met neerslag, laat bezoekers zien hoe het blauwgroene Smart Roof 2.0 dak van het Marineterrein regenwater bewaart en gebruikt als voeding voor de begroeiing door het omhoog te pompen. Dit systeem zet op jaarbasis gemiddeld vijftig procent meer zonne-energie om in verdamping die anders de lucht zou opwarmen. Hierdoor geeft het dak koelte op warme zomerdagen, het verschil in temperatuur met een zwart bitumen dak kan oplopen tot 40 °C.
Boj van den Berg, pionierend planoloog, oprichter van landschapsstudio New Grounds en medewerker van Bureau Marineterrein, heeft vandaag samen met vrijwilligers 500 m² planten op de Voorwerf ingeplant en –gezaaid. ‘Voordat we aan dit experiment begonnen, hebben we eerst in een reeks activiteiten de plek ontdekt. Bij het ontwerp van de Voorwerf heb ik erop gelet dat drukte op het Marineterrein voortaan beter kan worden gereguleerd.’ Met experimenten op korte termijn kijkt Van den Berg naar de toekomst. ‘En het gave is dat we dit nu op het Marineterrein kunnen testen’ Komend jaar zijn op het Marineterrein nog meer groene experimenten. Mocht je mee willen helpen, neem dan contact op met Bureau Marineterrein.