In de bodem van een deel van de volkstuinen is een sterke concentratie lood aangetroffen. Onder meer in drie tuinen van natuurtuinpark Amstelglorie. Dat blijkt uit een steekproef van de gemeente. Dat kan voor gezondheidsrisico’s zorgen als tuinders groenten in die grond telen of als kleine kinderen vingers met grond in hun mond steken. De gemeente gaat de verontreinigingen in de bodem van volkstuinen precies in kaart brengen.
Als een volwassene jarenlang te veel lood binnenkrijgt, zou dat kunnen leiden tot een iets hogere bloeddruk en een verminderde nierfunctie. Bij jongeren tot en met 7 jaar kan het invloed hebben op hoe goed ze kunnen leren.
De gemeente biedt volkstuinders een onderzoek van de grond aan, op lood, maar ook op andere stoffen. Voor moestuinen gelden strengere regels dan voor een gewone tuin. Alle tuinders krijgen over dit aanbod te horen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt in maart gestart met deze onderzoeken.
Op veel plekken in de stad is de grond (licht) vervuild. Dat komt door vroegere industrie, of door vervuilde grond waarmee terreinen werden opgehoogd. Maar teveel aan lood in je lichaam niet goed is voor je gezondheid. Dat geldt vooral voor kinderen tot en met 7 jaar. Als zij lood binnenkrijgen dan kunnen ze een iets lager IQ krijgen. Het is daarom belangrijk zo weinig mogelijk lood binnen te krijgen. De gemeente onderzoekt daarom al jaren de grond van speeltuinen, tuinen van woningen en parken. Nu zijn de volkstuinen aan de beurt.
Als je een tuin bij je huis hebt, dan kun je door de gemeente een gratis ‘loodcheck’ uitvoeren. Een loodadviseur komt bij je langs en is met een half uurtje klaar. Het is echter niet verplicht om uw tuin te saneren als er teveel lood in zit. De loodadviseur geeft wel een aantal tips om contact met lood te voorkomen. Zo kun je de tuin ophogen met schone grond of bedekken met houtsnippers. De meest ingrijpende optie is de de vuile grond vervangen door schone grond. Alleen dit zorgt ervoor dat de tuin officieel te boek komt te staan als een schone tuin. Dit hoeft niet allemaal direct, maar kan ook later als u de tuin bijvoorbeeld anders gaat inrichten. Er is subsidie beschikbaar om lood te verwijderen uit de tuin.