Home Groen Halsbandparkiet overnacht graag in Oosterpark

Halsbandparkiet overnacht graag in Oosterpark

0

In Nederland komt de halsbandparkiet sinds 1968 voor in het wild. Volgens een telling is de populatie van de exoot in Amsterdam uitgegroeid tot ruim 5000. De afstammelingen van kooivogels hebben tientallen kolonies overal in de stad.

De Sixhaven in Noord blijkt het meest populair, dagelijks overnachten hier ruim duizend halsbandparkieten. De Jozef Israëlskade staat met een troep van 700 vogels op de tweede plek. De derde plaats is voor het Oosterpark, met meer dan 650 groene inwoners. Ook de Albert Plesmanlaan is met 610 exemplaren erg in trek. De vijfde plek is voor de Bijlmerdreef met 520 luidruchtige bewoners.

Opvallend is dat het aantal halsbandparkieten vergeleken met tien jaar geleden niet significant is gegroeid, terwijl het aantal overnachtingsadressen wel steeg. Van grotere soortgenoot de Grote Alexanderparkiet werden tien jaar geleden honderd vogels in het wild geteld, inmiddels zijn dat er bijna vijfhonderd.

In Nederland zijn er om en nabij 20.000 halsbandparkieten. Ze leven graag in grote steden – in Rotterdam en Den Haag zijn ook grote troepen –  en wonen in mindere aantallen in kleinere plaatsen. Buiten de Randstad komen ze weinig of niet voor. Afgelopen jaren hebben de vogels overal hun slaapplekken verspreid. Grote troepen met duizenden vogels bestaan niet meer. Mogelijk door voedselgebrek. Leefomstandigheden bepalen de grootte van een troep.

Ondanks het succesvolle bestaan van de halsbandparkiet in het Oosterpark, veroorzaken ze ook overlast. Net als andere exoten zoals nijlganzen zijn de parkieten agressief naar inheemse soorten. Uitwerpselen vervuilen de straat bij het OLVG, die lange tijd niet werd schoongemaakt. Stadsdeel Oost heeft beterschap beloofd. Vooralsnog hebben de exotische vogels geen verhuisplannen.