Home Overzicht Ontdek: Harbor of Action and Research

Ontdek: Harbor of Action and Research

0

Corridor Project Space presenteert de de tentoonstelling The Harbor of Action and Research at Sea. Het is een initiatief van Idées Clandestines waar kunstenaars Olivier Delebecque, Suzanne Bernhardt, Alonso Vazquez en curator Aude Mgba zich verdiepen in hedendaagse verplaatsingen over zee in relatie tot de zeilgeschiedenis van Nederland.

Harbor of Action and Research at Sea vertrekt vanuit een vergeten Nederlands verhaal over zeil-migratie: de Engelandvaarders. Deze naam werd gegeven aan Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog, Engeland en vrijheid probeerden te bereiken. In september 1941 ontsnapten twee broers, Han en Willem Peteri, vanuit het bezette Nederland met een zelfgebouwde en vouwbare zeilkano vanuit Katwijk aan Zee en bereikten vijf dagen later Engeland. In 2020 vragen de kunstenaars zich af: wat kan zo’n zeil-overtocht onthullen over het concept van ‘Freedom of Movement’ ?

De tentoonstelling weerspiegelt het ontwerp en de constructie van een prototype, aangepast aan het weersomstandigheden van de Noordzee. Het ontwerp is compleet demontabel en makkelijk vervoerbaar. Vanaf de Nederlandse kust zullen er verschillende overtochten op de Noordzee worden uitgevoerd. De boot zal later worden tentoongesteld, waarmee Idées Clandestines reflecteert op onze perceptie van landschap, grenzen en het concept van clandestiniteit binnen de Europese regio.

De constructie van de boot is gebaseerd op goedkope en gemakkelijk te vinden lokale materialen. Het ontwerp is geïnspireerd op de trimaran die voornamelijk door vissers uit het gebied rond de evenaar wordt gebruikt. Dit type boot evolueert voortdurend door lokale kennis met hedendaagse materialen te combineren en zo hun zeil-capaciteiten te optimaliseren.

De tentoonstelling Harbor of Action and Research is te zien tot en met 16 augustus van
vrijdag tot en met zondag tussen 14.00 en 18.00 uur in Corridor Project Space,  Veemkade 574.