Home Kunst Kunstenaar Renée Ireen laat zoektocht naar mondkapjes en het gebruik ervan zien

Kunstenaar Renée Ireen laat zoektocht naar mondkapjes en het gebruik ervan zien

0

Sinds het uitbreken van Covid 19 nam de vraag naar mondkapjes toe en ontstond er al snel een tekort. Kunstenaar Renée Ireen (2001) heeft het zoeken, ontwikkelen, testen en het gebruiken van mondkapjes in beeld gebracht. Zij doet dit op een veelzijdige en kunstige wijze. De fotoserie Unite, die zeven dagen zoektocht op zeven ramen afbeeldt, is tot 1 september te zien op IJburg.

‘In deze tijd van crisis, zie ik positieve veranderingen in de samenleving’, legt Renée Ireen uit. ‘We waarderen onze gezondheid, de mensen om ons heen, schone lucht zonder vliegverkeer. Onze maatschappij is de afgelopen jaren individualistischer geworden, maar nu beseffen we dat we in contact staan met elkaar, als samenleving, en met de wereld om ons heen. We kijken naar elkaar om. En onze eigen acties doen ertoe. Als we samenwerken, kunnen we verandering tot stand brengen. Samen staan we sterk, unite.

Renée Ireen, studente aan de Rietveld Academie (Amsterdam) en toekomstig studente aan de Willem de Kooning Academie (Rotterdam), was in eerste instantie sceptisch over de beschermingsmaatregelen. Ze bezocht Schiphol om het dragen van de mondkapjes in kaart te brengen. In winkels trof ze lege schappen aan. Ze ontdekte bedrijven die in twee weken tijd van 10 naar 150 werknemers groeiden, om aan de vraag naar mondkapjes te voldoen. Mondkapjes werden in het straatbeeld plotseling fashionable. Uit China kwamen de eerste leveringen van gezichtsbescherming aan, waarna Renée Ireen de testfase van de mondkapjes treffend in zwart-wit beeld vastlegde.

Het resultaat is een prachtige, afwisselende en grondige fotoserie over de zoektocht naar mondkapjes in Nederland. De serie symboliseert de saamhorigheid in de samenleving om samen de Corona-crisis te lijf te gaan.

Unite  is tot 1 september te zien bij bureau WKPA aan de Emmy Andriessenstraat 280 op IJburg