Home Groen Meer dan alleen zieke en gevaarlijke bomen op kapkaart vermelden

Meer dan alleen zieke en gevaarlijke bomen op kapkaart vermelden

0

In Amsterdam staan zo’n miljoen bomen, de gemeente is voor 300.000 van die bomen verantwoordelijk en inspecteert ze iedere drie jaar. Vorig jaar liet de gemeente 1.796 bomen kappen, dit jaar gaan nog eens 1.753 bomen tegen de vlakte. Het gaat om bomen die ziek of onveilig zijn. Een schrale troost, 218 bomen blijven staan, al is het zonder takken. Maar er zijn meer bomen die plaats moeten maken.

Net als voor particulieren heeft de gemeente een herplantplicht. Dat betekent dat er voor iedere gekapte boom een nieuwe in de plaats komt, meestal op dezelfde plaats. Kan dat niet dan wordt een andere locatie gekozen en blijft het totaal aantal ‘gemeente’-bomen in de stad gelijk. Op deze kaart is te zien welke bomen dit jaar op de planning staan om tegen de grond te gaan. Als je inzoomt zie je dat er per boom informatie beschikbaar is.

Compleet is de bomenkapkaart echter niet. Een voorbeeld. In de Eerste van Swindenstraat moeten ongeveer tachtig iepen wijken omdat de straat opnieuw moet worden geherprofileerd. Anders dan de bomen op de kaart zijn deze iepen echter niet onveilig. Daarom staan ze staan niet op de kaart. Maar in Amsterdam zijn er dus veel meer bomen die om welke reden dan ook op de nominatie staan te worden gekapt. Een inventarisatie daarvan is er niet.

Bomenkenner Bart Dart ontdekte dat de iepen in de eerste van Swindenstraat horen tot de Hoofdbomenstructuur. Dat is een groene corridor die de Indische Buurt verbindt met het Oosterpark. Daarvoor gelden bijzondere regels. Het belang van de boom staat daarin voorop. Dat is voor Saskia Ploeg reden om een petitie tegen bomenkap in de Eerste van Swindenstraat te voorkomen.

Op de bomenkaart van de gemeente kun je dus zien welke bomen bij jou in de buurt vervangen zullen worden. Als er wordt gekapt, en een of meer bomen komen niet terug, dan is het onmogelijk om te controleren of en waar ze worden teruggeplant. Als de kap in de Eerste van Swindenstraat doorgaat, komen er minder bomen in de straat voor terug. Waar de resterende bomen worden bijgeplant is dan onbekend. Daar zou de gemeente wat duidelijker in moeten zijn.