Vandaag bij de jaarlijkse herdenking van de Holocaust bij het Auschwitz-monument in het Wertheimpark nam de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober een belangrijke plaats in. Zowel demissionair premier Mark Rutte sprak harde woorden over Hamas. Ook sprak hij zijn bezorgdheid uit over ‘de golf van anti-joodse reacties’ sinds die aanval. Ook burgemeester Halsema wees naar de verschrikkingen op 7 oktober en van oplaaiend antisemitisme.

De herdenking begon om 11.00 uur met een stille tocht van honderden mensen vanaf het stadhuis naar het het spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’ van Jan Wolkers in het Wertheimpark. Daar werden vervolgens om 11.30 uur kransen gelegd. Daarna volgden er verschillende toespraken, van onder andere voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Jacques Grishaver, demissionair premier Mark Rutte, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en burgemeester Halsema.

Het is 79 jaar geleden dat Nederland is bevrijd en is het eveneens 79 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.