Home Overzicht Heel Rapenburg draagt 260 stenen bij aan Namenmonument

Heel Rapenburg draagt 260 stenen bij aan Namenmonument

0

In de periode van 1940 tot 1945 zijn 378 joodse inwoners uit Rapenburg gedeporteerd naar de kampen Auschwitz, Sobibor en Mauthausen. 75 jaar later voelt de straat nog steeds de impact van deze gruwelijke periode. Daarom startte een groep bewoners ‘Heel Rapenburg Draagt Een Steentje Bij’. Met de hele straat wilden zij ervoor zorgen dat de stenen van bewoners in het Holocaust-Namenmonument worden geadopteerd.

Op een zonnige middag in september 2020 kwamen  zes bewoners van het Rapenburg bijeen in het kleine parkje op het eind van de straat. Het idee bestond al langer om met de huidige bewoners alle namen van de Joodse oorlogsslachtoffers die aan het Rapenburg woonden te adopteren. Zo kwam ‘Heel Rapenburg Draagt Een Steentje Bij’ tot stand.

Ondanks het enthousiasme en commitment onder de groep, wisten zij niet of er werkelijk een draagvlak zou zijn voor een dergelijk initiatief in de straat. Zij waren er echter van overtuigd dat het aanbellen bij alle adressen aan het Rapenburg, om persoonlijke gesprekken te hebben en informatie af te geven, belangrijk was om de intentie van het initiatief goed over te brengen. Vrij snel maakte dit initiatief veel los in de buurt. Elke dag verschenen er meer posters op de ramen in de straat, om aan te geven dat de bewoners hun ‘steentje hebben bijgedragen’.

Reacties en quotes uit de buurt Via e-mail en Facebook zijn wij overspoeld met vele aanmoedigingen, zoals: ‘Wat een mooi initiatief!’, ‘Fantastisch initiatief! Dit mag nooit vergeten worden.’, ‘Het is een prachtig initiatief door en voor de buurt.’, ‘Veel succes met dit waardige initiatief!’ Wij doen uiteraard ook mee met dit mooie initiatief’.

Er kwamen ook steeds meer naamadopties binnen van donateurs die niet aan het Rapenburg wonen. In veel gevallen ging het om nabestaanden van slachtoffers of getuigen van de gruwelijk geschiedenis van de straat. Ze wilden hun verhalen delen: een paar daarvan hebben zijn op de Facebook-pagina geplaatst. De overweldigende, positieve reacties naar dit buurtinitiatief zegt veel over de kracht van het Rapenburg-gemeenschap. Ondanks dat zij in een roerige periode van isolatie zitten, hebben veel van de bewoners gehoor gegeven om de voormalige buren te eren en nooit te vergeten.

In totaal zijn er 260 namen geadopteerd. 64 bewoners van het Rapenburg, 14 mensen uit Amsterdam, 14 mensen buiten Amsterdam en 14 mensen buiten Nederland adopteerden namen, plus een algemene donatie. De totale opbrengst bedraagt € 13.085,-
.