Home Kunst Inrichting speelplek aan Ertskade op Sporenburg is compleet

Inrichting speelplek aan Ertskade op Sporenburg is compleet

0

Passend bij de historie van de Ertshaven in het Oostelijk Havengebied, heeft bureau Lola Landscape Architects verschillende speeltoestellen ontworpen. De vorm van erts en mineralen diende als uitgangspunt voor de ontwerpers. Ze hebben gebruikgemaakt van stalen vlakken en buizen van ertskleur. Sommigen zien meteorieten in het ontwerp, voor de anderen zijn het meer stenen om op te klimmen of op te zitten. Het laatste speeltoestel is geplaatst. 

De speelplek ligt op nieuw land, dat is aangelegd in de Ertshaven. Het is onderdeel van het nieuwe plantsoen dat bijna een hectare groot is. LOLA Architects maakte het landschappelijk ontwerp met een knipoog naar de van oorsprong ertsrijke periode van dit havengebied en de omliggende architectuur. Deze kenmerkt zich door drie hoge gebouwen tussen laagbouw en het diagonale park dwars door de wijk. Zo ontstond het idee om aan het eind van dit park een aantal speelobjecten en zitmeubilair te ontwerpen met meteorieten als thema.

Eerder streken al de eerste ‘meteorieten’ neer in de vorm van een klimtoestel en zitmeubilair. Nu is het plan afgerond met de realisatie van een het laatste kunstobject. Dit is uniek omdat je er zowel rondom kunt spelen als erin kunt kijken. Met een speciale kaleidoscoop is het binnenste van een meteoriet nagebootst.

De wens van de bewoners was onder andere om een klimobject te ontwerpen in een bijpassend thema. Een combinatie van een stevig stalen frame met netten en touwen die voor het oog kriskras door elkaar door het speeltoestel lopen. het is een hele uitdaging om hier doorheen te klimmen en klauteren en telkens een nieuwe route te bedenken.

Ook het zitmeubilair is niet standaard. Hiervoor zijn verschillende kleuren gebruikt die passen bij de historie als handelskade én de huidige bedrijvigheid in dit havengebied. Vanaf het zitmeubilair kijk je zo uit op het kunstwerk, de speelobjecten en natuurlijk de skyline van Amsterdam. Het ontwerp van de speeltoestellen en zitelementen zijn dus compleet op maat gemaakt. Zij vormen samen een thematisch geheel in het landschap. Met de toevoeging van het laatste speeltoestel in de vorm van een kunstobject, is de inrichting van de speelplek compleet.