Home Overzicht Heemschut pleit voor behoud eigenzinnige, maritieme karakter van Marineterrein

Heemschut pleit voor behoud eigenzinnige, maritieme karakter van Marineterrein

0

Het Marineterrein dreigt een vernieuwde stadswijk worden zoals vele andere. Erfgoedvereniging Heemschut pleit in een bijdrage in Het Parool voor het behoud van het eigenzinnige, maritieme karakter van het Marineterrein en roept de gemeente op om dit bijzondere erfgoed op de monumentenlijst te plaatsen.

Volgens de erfgoedvereniging moeten de bijzonderste en beeldbepalende gebouwen op het Marineterrein formeel worden beschermd. Zo wordt voorkomen dat dit erfgoed al te gemakkelijk door verbouwing kan worden aangetast of door sloop vernietigd. De gemeente kan bijzondere gebouwen bijvoorbeeld aanwijzen tot gemeentelijk monument, of ze een hoge waardering op de gemeentelijke erfgoedkaart geven. Door gebouwen uit verschillende bouwperioden te beschermen blijft de historische ontwikkeling van het Marineterrein ook in de toekomst zichtbaar.

Heemschut denkt daarbij onder meer aan de muur aan de Kattenburgerstraat uit de zeventiende eeuw. Maar ook aan de Scheepstimmerwerkplaats uit de negentiende eeuw waarin nu restaurant Scheepskameel is gevestigd en het Officiersgebouw uit de twintigste eeuw dat nu hotel-restaurant Pension Homeland herbergt. Verder is volgens Heemschut bescherming van het toegangscomplex van Benthem Crouwel aan de Kattenburgerstraat van groot belang. Dit gebouw wordt in de huidige plannen van de gemeente met sloop bedreigd, terwijl het niet alleen een vroeg voorbeeld van de zogenoemde hightecharchitectuur in Nederland is.

De huidige plannen van de gemeente voorzien in een veel drukkere inrichting van de buitenruimte, waardoor het open karakter van het Marineterrein verloren dreigt te gaan. Het bestaande modernistische ontwerp van de buitenruimte van landschapsarchitectenbureau Meijers-Warnau heeft geleid tot een gebied waar bezoekers midden in een drukke stad ruimte en openheid ervaren. Gras werd door Meijers en Warnau als een ‘doorlopend tapijt’ gebruikt, terwijl bomen wegen en looproutes markeren en omlijsten.

Met de monumentenaanvraag en een inspraaknotitie hoopt Heemschut dat de bescherming van waardevol cultureel erfgoed op het Marineterrein hoog op de politieke agenda kan worden gezet. Amsterdammers kunnen zich ook in de toekomst blijven onderdompelen in de bijzondere geschiedenis van dit eeuwenlang afgesloten stukje Amsterdam.

Bron concept Nota van Uitgangspunten