Home Dwars nieuws Bezoek aan het Infopunt duurzaamheid eigen woonsituatie

Bezoek aan het Infopunt duurzaamheid eigen woonsituatie

0

Elke vrijdag is er van 10.00 tot 12.00 uur het Infopunt, het eerste uur in de Jungle, het tweede in het Afvalpaleis. Hans Bueno de Mesquita informeert de bezoekers over diverse aspecten rond duurzaamheid in de eigen woonsituatie.

Arie van Tol

Ik ga bij hem langs op de 26e november. Omdat de grote zaal van de Jungle in gebruik is voor andere activiteiten volg ik bordjes die me voeren langs een berghok, een trap, een halletje en een keuken. Dan zie ik Hans in de vergaderzaal van de Jungle zitten te midden van papieren waaronder folders over duurzaamheid, en tegenover hem zit een vroegere bezoeker. Ik wacht geduldig op mijn beurt.

Zuiniger

‘Wil je koffie?’ vraagt Hans als ik tegenover hem ben gaan zitten. ‘Graag,’ is mijn antwoord en een tel later voeg ik daar aan toe dat ik geen melk in mijn koffie hoef, maar graag wel een zoetje of een klein beetje suiker.

Hans en ik kennen elkaar van de Jungle. Hij is eerder te gast geweest in de talkshow en geïnterviewd voor Dwars door de buurt. Dit keer doe ik wat ik me al maanden had voorgenomen: bij hem langs gaan om hem te vragen of ik mijn woning wel op de goeie manier verwarm. Of dat niet zuiniger kan, energiebesparender.

Mijn intro is daarom: ‘Nee, Hans, ik wil je dit keer niet spreken in algemene termen over de problemen van vele buurtbewoners met het realiseren van een meer duurzame woonsituatie. Niet over de vele arme buurtbewoners die de corporaties in de kou laten zitten. Ik wil het over mijn eigen woonsituatie hebben.’ Hans: ‘Vertel me maar hoe die situatie is en wat je probleem is.’

‘Ik vraag me af of het niet veel te lang duurt tot mijn kamer ’s ochtends de gewenste temperatuur bereikt. En of mijn cv-ketel niet veel te vaak en te lang brandt om het op die temperatuur te houden.’ Hans: ‘De vraag is dus of je radiatoren wel genoeg power hebben. Of je cv-ketel wel optimaal is en of je huis wel enigszins behoorlijk geïsoleerd is. Of er niet heel veel warmte ontsnapt. Schets eens hoe je woonruimte er uit ziet en waar radiatoren zijn geplaatst en waar de cv-ketel.’

Radiatorventilator

Mijn ondermaatse tekentalent wend ik aan en ik licht toe dat ik denk dat mijn twee radiatoren aan de tuinzijde van mijn begane grond kamer te weinig capaciteit hebben en misschien ook wel op de verkeerde plek zitten wat betreft de circulatie. Ik probeer Hans mijn situatie verder duidelijk te maken: ‘De ramen achter hebben dubbelglas, maar de ramen in de dubbele tuindeur hebben slechts enkel glas. We zijn gehecht aan die ouwerwets tuindeur, maar misschien is een nieuwe wat warmtebesparing betreft noodzakelijk. De dakramen van de uitbouw zijn ongetwijfeld ook niet optimaal qua warmte-isolatie.’

Hans raakt alsmaar beter gestemd door deze mooie concrete casus en doet me een suggestie aan de hand die ik wat hem betreft nog diezelfde middag kan toepassen. ‘Je kunt het beste direct een Speedcomfort, een radiatorventilator, aanschaffen, dat is een apparaat dat zorgt voor een betere circulatie en uiteindelijk wel 10 á 20 procent energiebesparing oplevert.’ Ik weet dat ik zo snel niet zal zijn, vanmiddag nog naar de winkel, maar serieus neem ik zijn advies zeker.

Hans vertelt verder dat de warmtevraag in je huis afhankelijk is van de mate van isolatie en van gedrag. Enkel glas zorgt voor een groot warmtelek. Dus eerst goed isoleren en dan kijken hoeveel radiatoren je nodig hebt. In vrijwel alle gevallen zijn de radiatoren en de HR ketel niet goed waterzijdig ingeregeld, waardoor de warmte niet gelijkmatig over de radiatoren verdeeld is. Het beter inregelen geeft vaak een minimale besparing van zo’n 15 procent.

Je kan enkel glas tijdelijk met raamisolatiefolie (Tesa tesamoll thermo) afplakken. Dat zorgt voor een vergelijkbaar effect als dubbel HR glas. Het is goedkoop, maar ziet er niet zo mooi uit.

Stappen

Dan komen we ter zake: ‘Jouw verhaal is zeker een bezoek van de Fixbrigade waard. We gaan een formulier invullen met de nodige gegevens. Je zult enige weken geduld moeten hebben, maar er komt iemand bij je langs om onderzoek te doen, de eerste stap in het proces. Het onderzoek bestaat uit inspectie van de warmte en tochtlekken in je woning. Bij koud weer maakt de FIX brigade infrarood foto’s om de warmtelekken zichtbaar te maken. De tweede stap is het advies wat op grond van het onderzoek wordt gegeven. En vervolgens is de uitvoering de derde stap. De uitvoering kan door de Fixbrigade gedaan worden of zo nodig door andere ter zake kundigen.’

Voor mensen met een inkomen tot 140 procent minimum loon kan de FIX brigade gratis een paar maatregelen nemen, tot een maximum van 100 euro. Het waterinzijdig regelen doen zij dan bijvoorbeeld. Voor mensen met een inkomen boven 140 % minimumloon wordt een schappelijke offerte gemaakt, afhankelijk van de keuze van de maatregelen. Mensen kunnen zich opgeven via [email protected].

Tevreden nemen Hans en ik afscheid van elkaar. Ik heb eindelijk mijn warmteprobleem serieuzer genomen. En de reactie van Hans is in ieder geval niet zo vrijblijvend als die van corporatiemedewerkers of cv-monteurs: die zagen niet direct een probleem toen ik hen de twijfel over te kleine radiatoren voorlegde.

Hans Bueno de Mesquita zou te gast zijn op de talkshow van 22 december die door corona helaas geen doorgang kan vinden. Ongetwijfeld komt hij alsnog in een volgende aflevering.