Home Oud Oost Heemschut vraagt monumentenstatus aan voor woonblokken Tuinwyck

Heemschut vraagt monumentenstatus aan voor woonblokken Tuinwyck

0

De woonblokken Van der Vijverstraat 2-18 en Ter Gouwstraat 2-18 in Tuinwijck zijn eigendom van Ymere en verkeren in verloederde staat. Erfgoedvereniging Heemschut heeft de gemeentelijke monumentenstatus aangevraagd voor deze woonblokken om sloop te voorkomen.

Jaap Kamerling

Naast stelselmatig gebrek aan onderhoud kampt alleen het blok aan de Ter Gouwstraat ook met een funderingsprobleem. De verzakking lijkt echter tot stilstand te zijn gekomen en is dus niet per se reden voor sloop, stelt Heemschut. Hoewel de corporatie in 2013 de belofte deed de fundering te herstellen en de woningen te renoveren circuleren er nu al enkele jaren sloopplannen. De bewoners zijn tegen sloop. Met de potentiële aanwijzing kan sloop worden voorkomen en herstel afgedwongen.

Van der Vijverstraat in 1951. Foto Stadsarchief Amsterdam.

De twee woonblokken zijn in 1940 ontworpen door de bekende Amsterdamse architect Arend Westerman en zijn tot in detail in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Opmerkelijk is de expressieve bouwstijl met fijn uitgevoerd metselwerk, ronde kozijnen, gebruik van glas-in-lood en voordeuren met kajuitramen. De architectuur sluit prachtig aan bij die van het Muiderpoortstation. Voor het grotendeels naoorlogse Tuinwyck zijn beide blokken van groot belang voor de beleving en historie van deze intieme buurt.