Home Oud Oost Herdenking Kristallnacht op het Oosterspoorplein

Herdenking Kristallnacht op het Oosterspoorplein

0

Ook dit jaar wordt de Kristallnacht herdacht. De Kristallnacht was een grote, georganiseerde, openlijke uitbarsting van haat en geweld in Nazi-Duitsland in 1938. Meer dan een kwart miljoen mensen verlieten hun huis en vaderland. Vervolging, deportatie en vernietiging volgden. Op 9 november wordt de Kristallnacht herdacht bij het gedenkteken op het Oosterspoorplein, van 16.30 tot 17.30 uur.

Ruim 11.000 mensen zijn via het Muiderpoortstation gedeporteerd. Er kwamen maar weinig mensen levend terug. Het station en het plein zijn stille getuigen van deportaties die in de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden vanuit Nederland. De herdenking is een bewonersinitiatief uit de Dapperbuurt en wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd. Het monument bestaat twintig jaar.

‘Historische locaties moeten blijven bestaan, geschiedenis zichtbaar gemaakt, familieverhalen verteld. We hopen dat het monument en onze herdenking ook anderen kunnen inspireren zich verder in de achtergronden te verdiepen. Laten de slachtoffers een naam krijgen. Laten we een waardige plek behouden om de doden te herdenken, een plek waar de levenden kunnen rouwen,’ aldus Vera Kappers, lid van de werkgroep.

Bij de onthulling van het monument zei toenmalig burgemeester Job Cohen: ‘Wat hier heeft plaatsgevonden roept emoties op die veel verder reiken dan het bereik van de inscriptie in de bank, Het leed dat van hier een aanvang nam, heeft zich dieper in de ziel van de betrokkenen vastgezet dan een gedicht in staal uitgesneden. We zouden de woede en het verdriet dat we tot op de dag van vandaag voelen over het leed dat onze dierbaren is aangedaan, een veel luidere stem willen geven dan de verstilling die het gedicht verwoordt.’

Deze bank vormt samen met de gedenkplaat in het plantsoen het monument voor de gedeporteerde Joden bij het Muiderpoortstation.