Home Overzicht Verhalen uit de Plantage | Grensoverschrijdend bedrag

Verhalen uit de Plantage | Grensoverschrijdend bedrag

0
| Verhalen uit de Plantage | Dick Pol

Tsjonge, jonge. Eind oktober. Vijfentwintig graden in Limburg. Gooi nog wat saucijzen in de pan, een paar hamburgers in het vet. Verzet vier keer per jaar je gedachten. Vlieg er lekker uit. Blijf rijden. De buurman lost het wel op. ‘We’ gaan naar de kloten, maar het zal in ‘jouw tijd’ niet gebeuren. Na ‘ons’ de zondvloed.

Desondanks is het zonnetje van harte welkom. Het komt de stemming zeer ten goede. Ik loop over de Dappermarkt voor de aanschaf van fruit, knoflook en aardappelen. Bij de bakker zie ik een broodje liggen. Het ziet er lekker uit. Met cranberry’s. Ik koop zelden brood want ik bak altijd zelf. Met de onvolprezen Princess broodmachine. ‘Beste koop’. Dus geen reclame. Deed Martin Bril vaak. Jan Cremer was bij mijn weten de eerste (Van Nelle’s Zware Shag). Laat ik mezelf eens verwennen. Vanwege het mooie weer. Of om de aankomende compensatie te vieren. Er staat geen prijs aangegeven. De ‘kraamvrouw’ noemt een bedrag. Ik versta het niet. Ik betaal met mijn telefoon. Zo gaat dat vandaag de dag. Ping! Als ik thuis kom denk ik: toch even kijken naar de afschrijving. € 5.50… VIJF EURO VIJFTIG! Nou, lekker dan. Doen we niet meer.

Toegegeven: ik had het brood niet hoeven kopen. Maar het is toch bij de wilde beesten af. ‘De meeste mensen deugen’. Nou vergeet het. Een vriendin kon laatst negen euro aftikken toen ze twee ijsjes moest betalen. Voor de prijs van een biertje koop je tegenwoordig een redelijke fles wijn. De profiteurs verdringen elkaar om een slaatje te slaan uit de narigheid van de medemens. Bang om de boot te missen. Het is altijd zo geweest. Bij de Romeinen rees de graanprijs de pan uit toen Hannibal voor de poort stond. In de Tweede Wereldoorlog is er goudgeld verdiend met contrabande. Money, money, money! Diep treurig. De bakker heeft trouwens een Russische naam. Toeval bestaat niet.

Als het er ooit van komt, zal deze tijd, de afgelopen tweehonderd jaar, worden bestempeld als een dieptepunt in de geschiedenis van de wereld. Het ‘gitzwarte tijdperk’. Zoveel kortzichtigheid, domheid, wreedheid, zelfzuchtige ijdelheid. Zoveel schade.

Groeten uit de Plantage en ‘beterschap’.