Home Kunst Hermitage Amsterdam verbreekt relatie met Rusland

Hermitage Amsterdam verbreekt relatie met Rusland

0
Kazimir Malevitsj | Zwart vierkant, 1913 / ca. 1932 | ©State Hermitage Museum, St Petersburg.

De Hermitage heeft besloten de banden met het State Hermitage Museum in Sint-Petersburg te verbreken. Lang heeft de Hermitage Amsterdam zich afzijdig gehouden van politieke ontwikkelingen in het Rusland van Poetin. De recente aanval van Rusland op Oekraïne maakt die afzijdigheid niet langer houdbaar.

Met de inval van het Russische leger in Oekraïne is een grens overschreden, laat de Hermitage weten. ‘Oorlog maakt alles kapot. Zo ook dertig jaar samenwerking. De Hermitage Amsterdam heeft op dit moment geen andere keuze. Zoals iedereen hopen ook wij op vrede. En op veranderingen in de toekomst in Rusland waardoor we de banden met de Hermitage Sint-Petersburg kunnen herstellen.’

Toezichthouders, bestuurder, directie en medewerkers van de Hermitage Amsterdam hebben het moeilijk met het verbreken van de band met de Hermitage Sint-Petersburg. De afgelopen decennia is op een harmonieuze manier met de Russische collega’s samengewerkt. Verschillen van opvatting bleken altijd overbrugbaar. Het heeft geleid tot prachtige, goed bezochte tentoonstellingen in Amsterdam. De uitdrukking ‘kunst verbindt’ karakteriseerde de relatie.

De Hermitage aan de Amstel had met het State Hermitage Museum in Sint-Petersburg toegang tot een van ‘s-werelds beroemdste kunstverzamelingen waaruit het museum voor tentoonstellingen konden putten.

De tentoonstelling ‘Russische avant-garde | Revolutie in de kunst’ is tot nader order gesloten.