Home Overzicht Het boeiende leven van Jerry Turner

Het boeiende leven van Jerry Turner

0

Muzikant en schilder Jerry Turner is een bijzonder persoon. Als voormalig Indische Buurtbewoner liggen zijn muzikale roots in Amsterdam Oost. Deze maand is muziek van zijn band Moscow Tops uitgekomen en heeft hij een tentoonstelling in Thuis aan de Amstel. Maar wat ging daar allemaal aan vooraf en welke rol speelde Oost daarbij. Lees de boeiende wederwaardigheden van Jerry Turner.

Muziek | Oscar Smit

Jerry Turner heeft het grootste deel van zijn leven in Oost gewoond, in de Eerste Atjehstraat. Hier begon hij midden in de swinging Sixties zijn eerste band, The Lads. ‘Wij waren samen met de Clungels, Outsiders en de Mokum Beat Five de eerste beatgroep uit Amsterdam. We hingen veel rond in jeugdhonk het Karrewiel, bij mij in de straat. Hier is de Oost-beat ontstaan, het beat geluid uit Oost’, aldus Jerry Turner.

The Lads waren echt een band uit de buurt. Ze speelden er veel en repeteerden bijvoorbeeld in het Kraaiennest op de Polderweg, waar The Outsiders ook oefenden. Het was de tijd van de opgeschoten nozems. Maar ook van de zogenaamde Pleiners (jeugd van rond het Leidseplein) en Dijkers (van rond de Nieuwendijk). Deze jongerengroepen gingen regelmatig de confrontatie aan met elkaar. Zo maakte Jerry de beruchte ‘Slag bij het Amstelstation’ (8 december 1964) mee, waarbij binnen de Pleiners en buiten de Dijkers tegenover elkaar stonden. Kortom veel knokken in die tijd.

Jerry herinnert zich nog een concert van The Lads uit 1966 in de zaal van Ons Huis op de Zeeburgerdijk. ‘We waren aan het spelen toe ineens de knokploeg van de Outsiders binnenviel. Dat waren geen lekkere jongens. Ze begonnen met flessen te gooien. Het waren fans van de Outsiders, uit Wittenburg, en ze mochten ons niet. We werden toen door de politie ontzet en in zo’n bekend wit Volkswagenbusje afgevoerd.’

Jerry Turnet in de jaren 60.

Na The Lads volgden er tot vandaag de dag nog vele bands en muzikale projecten. Zo won hij in 1968 met zijn band The Love Organisation het beroemde Lijn 3 concours, voorloper van de Grote Prijs. Maakte hij met Melody al spelend een grachtentocht met een rondvaartboot en tourde hij met Bad Melody in het voorprogramma van de Engelse punkgroep The Damned. Meest succesvol was hij met The New Dutch Organ Group. Hun single ‘Holland Disco’, een disconummer met een draaiorgel(!) in de hoofdrol, stond in 1978 maar liefst 18 weken in de Top 40.

De deze maand uitgebrachte cassette.

Moscow Tops
Met de opkomst van de new wave in de jaren tachtig veranderde de muziek van Jerry. Hij luisterde naar Joy Division en Japan. Zo ontstond Moscow Tops, een new wave band met een vleugje Velvet Underground. Hier trad hij twee jaar lang mee op door heel het land. Ze brachten in die tijd een demo uit op cassette: ‘The Sound Of Young Amsterdam’. Deze is onlangs door Marco van Dalfsen van het label Diggin Demos herontdekt. Hij was zo enthousiast over de muziek dat hij de cassette deze maand opnieuw heeft uitgebracht en er gelijk extra nummers aan heeft toegevoegd. Plus, digitaal, het afscheidsconcert uit 1983. De cassette plus informatief fanzine is te bestellen bij www.diggindemos.nl

The Dam – Fantasy War

The Dam
Al bijna twintig jaar speelt Jerry in de Catstones, een soort coverband met veel rock- en bluessongs. Onlangs deden die een online concert dat nog steeds op YouTube te vinden is.

Ook met The Dam maakte hij een soort retromuziek. Zo’n vijftien jaar geleden kwam hij Ronnie Splinter (1948-2013) tegen, gitarist van de Outsiders. Ze werden vrienden en namen in 2006 de CD ‘Beautiful Trash’ op, voor Rosa Records, een klein platenlabel uit Oost. Ruige aan de Outsiders verwante muziek. Vondelpark Monkeys werd het vervolg op The Dam, hun CD kwam in 2016 uit en is ook nog steeds verkrijgbaar.

Picasso Tongues – Jerry TurnerX

Jerry TurnerX
Het hoesje van de CD van de Vondelpark Monkeys is een schilderij dat Jerry maakte. Als Jerry TurnerX is hij al vijf jaar bezig op een bijzondere manier te schilderen. ‘Ik maakte al af en toe een tekening en ik was een keer met mijn vrouw op vakantie in Portugal. Op een avond had ik zin om te tekenen maar had niets om mee te tekenen. Ik heb toen de make-up tas van mijn vrouw omgekeerd en daar de nagellak uitgehaald. Daar heb ik mijn eerste schilderingen mee gemaakt. Nu gebruik ik nagellak in alle kleuren. Ik ben een beetje door de Cobra beweging beïnvloed en werk met de primaire kleuren die Herman Brood ook gebruikte.’

Zijn schilderscarrière begint aardig succesvol te worden. Zijn werkt hangt intussen op Abn/Amro- en advocatenkantoren. Tot 31 oktober zijn zijn kleurrijke schilderijen te zien bij Thuis aan de Amstel. Hier hangt hij inmiddels voor de vijfde maal, een teken dat naast zijn muziek ook de schilderkunst van Jerry Turner gewaardeerd wordt.

Meer info over de schilder en muzikant Jerry Turner monkeyinthevondelpark.nl