Een goed belegd broodje brengt mensen samen. Dat blijkt bij Vincent Traiteur & Slagerij aan de Wibautstraat, waar de lunch dagelijks een hoogtepunt vormt. Twee absolute favorieten sieren het menu: het broodje Nieuwmarkt en het broodje Wibaut. De eerste, een bestseller, bevat eigenbereide kalfspastrami, op de plaat gebakken met mosterd-mayo en Amsterdams zuur van Kesbeke. De tweede biedt zacht gegaarde shortrib met een salsa van augurken en jalapeño, gecombineerd met extra oude Beemster kaas op een volkoren pistolet van Hartog’s.
Arie Martijn Schenk
Twintig jaar geleden nam Vincent de slagerij aan de Nieuwmarkt over, een droom die uitkwam. De wens om ambachtelijke producten te maken groeide, maar de ruimte bleek beperkt. In 2020 kwam een nieuwe kans: een grotere winkel met productieruimte aan de Wibautstraat. Met drie keer zoveel ruimte ligt de focus nu niet alleen op slagerij en traiteur, maar ook op catering, lunch en borrelhapjes.
Vers en lokaal vormen de kern van het aanbod. Wekelijks arriveert een halve koe van een boer uit Ouderkerk en varkensvlees komt van het kwalitatieve Livar-varken uit Limburg. Beemster kaas voert de boventoon, aangevuld met een selectie buitenlandse kazen. Alle worsten, rosbief en filet komen uit eigen keuken, waarbij Vincent met zijn ossenworst zelfs een oorkonde in de wacht sleepte.
Naast vers vlees en kaas biedt Vincent ook maaltijden voor wie gemak zoekt zonder concessies aan kwaliteit. De vers bereide stamppotten met gehaktbal of rookworst, de bekroonde lasagne en de geroosterde bloemkool met tahin en hazelnoot trekken een breed publiek. Dagelijks staan ook verse soepen klaar, naast een selectie wijnen, nootjes en olijven.
Een goed broodje bedenken is één ding, maar elke dag opnieuw dezelfde kwaliteit leveren is een grotere uitdaging. De receptuur van het broodje Nieuwmarkt en het broodje Wibaut staat als een huis, maar het niveau constant houden vereist precisie en toewijding. Klanten verwachten niet alleen een smaakvol broodje, maar ook een snelle service. De lunch vormt een piekmoment, waardoor efficiëntie essentieel is. De combinatie van vakmanschap en snelheid maakt Vincent tot een vaste waarde voor de lunch in Oost.
Marijke en Richella, twee collega’s die in de buurt werken, halen regelmatig hun lunch bij Vincent. Marijke kiest steevast voor een broodje Serranoham met Beemster kaas klassiek, tomaat en rucola, terwijl Richella fan is van de vitello tonato met kalfsrollade, tonijnmayonaise en rucola. “Soms neem ik ook gelijk een lekkere maaltijd mee voor ‘s avonds,” vertelt Marijke. “Het scheelt tijd en ik weet dat het altijd vers en goed is.”
Voor de borrelplank loopt Ineke de winkel binnen. ‘Op de website vond ik het assortiment onder Vincents Planken, een selectie borrelplanken die een dag van tevoren kunt bestellen’, vertelt buurtbewoner Ineke. ‘De hapjes bereiden ze met veel aandacht. Ik bestel het elk jaar voor mijn verjaardag, heb deze keer gekozen voor de Amsterdamse borrelplank met oude kaas, geitenkaas, Amsterdamse ossenworst, leverworst, grillworst, Amsterdamse uitjes, cornichons, mosterd en nootjes.’
Vincent woont in Ouderkerk, volgde zijn opleiding en werkte altijd in Amsterdam. Zijn liefde voor het vak ontstond in de keuken van zijn ouders en leidde tot een slagerij waarin duurzaamheid, ambacht en smaak centraal staan. ‘Vincent won overigens een prijs voor de geroosterde bloemkool met tahin en hazelnoot in de categorie vega op de laatst gehouden slagers vakwedstrijden, die moet je echt een proberen’, zegt Marijke voordat ze weer naar kantoor teruggaat.