Home Eten&Drinken Feest bij Ekodis is markering van 40 jaar biologisch winkelen

Feest bij Ekodis is markering van 40 jaar biologisch winkelen

0

Een aardige, goedmoedig en jong uitziende man van middelbare leeftijd loodste me de kleine keuken in voor een gesprek. ‘Ja’, zei hij om zich heen kijkend, half verontschuldigend, half ter verklaring, ‘de tijd vraagt aandacht.’ Maarten van Riel, eigenaar van de Ekodis, doelde op de keuken en ook de winkelruimte, die wellicht, ergens in de komende jaren, een opknapbeurt te wachten staan.

Peter Ebenau

Veertig Jaar geleden, in 1983 om precies te zijn, begon zijn vader Jan van Riel op een kraam met de verkoop van biologische producten. Met de jaren groeide het zelfstandige familiebedrijf met elke verhuizing uit tot een steeds grotere zaak. Altijd in Oost. Bij de verhuizing in 1995 van de Pretoriusstraat naar de Beukenweg veranderde de naam in Ekodis. In 2008 verhuisde de winkel naar  het Beukenplein. Het brede assortiment voedingsmiddelen is zo goed als geheel biologisch gecertificeerd.

‘De zaak zou niet zo oud zijn geworden als hij er veertig jaar geleden niet mee begonnen zou zijn’

Biologische producten zijn te herkennen aan het ‘groene blaadje’, legt Maarten van Riel uit. ‘Gebruik van dit Europese biologische keurmerk – dat overigens ook in zwart of wit afgedrukt mag worden – betekent dat het product voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie en dat dit is gecontroleerd. Het woord biologisch – of bio, eko, eco of organic – op voedingsmiddelen mag er alleen op staan als het product conform de EU-regels is geproduceerd.

Het is niet altijd gemakkelijk het product als biologisch te herkennen. Hoe verser het artikel, des te gemakkelijker. Maar zeker bij verwerkte producten, of de langer houdbare producten, is dat niet altijd herkenbaar. Vandaar dat het vertrouwen in de winkelier belangrijk is, maar wat zekerheid is wel zo prettig is. Zo worden de leveranciers, de boer bijvoorbeeld een keer per jaar gecontroleerd op het papierwerk. Is de boekhouding in orde? Komen er geen verboden middelen in voor. Ook de landbouwgrond wordt onderzocht op de samenstelling van de aarde. Sinds twee jaar moeten ook winkels een keurmerk certificering hebben. Zij mogen elk jaar een keer een bezoek verwachten van een keurmeester.

Maarten vertelt dat sinds 2014 de belangstelling voor biologische artikelen sterk is toegenomen. Met als gevolg dat ook de supermarkten het meer en meer zijn gaan verkopen. De jaren daarvoor waren de jaren van grote groei voor de biologische speciaalzaken. Die belangstelling voor biologische producten is nog steeds groeiend. Er komen nog steeds nieuwe klanten, die zich er in aan het verdiepen zijn. Echter, die belangstelling moet verdeeld worden onder vele verkooppunten; veel meer dan voor 2014

Volgens Maarten wordt zondag 10 september vast en zeker een geslaagde dag. Het mooie weer zal zeker daarbij helpen. Het feest is een markering van 40 jaar biologisch winkelen. Van de markt naar een steeds grotere winkel. En het is ook een beetje het afscheid van zijn vader, Jan van Riel, die voor de zomer met de winkel gestopt is, maar nog wel enkele dagen in de week aanwezig wil zijn. ‘De zaak zou niet zo oud zijn geworden als hij er veertig jaar geleden niet mee begonnen zou zijn’, benadrukt Maarten nog eens. Om 14.00 uur staat een toast op zijn vader op de agenda.

Ekodis 40 jaar. Zondag 10 september vanaf 10.00 feest aan het Beukenplein 73

De hele dag kraampjes van leveranciers met hun (nieuwe) producten en mooie aanbiedingen en ook klanten die hun betrokkenheid tonen. De een komt zingen, een ander vrolijkt de boel op met een accordeon. ‘s Ochtends is er een koffiekarretje, theater voor de kinderen en ’s middags een ijscokar. Om maar een beeld te schetsen.