Home Dwars nieuws Het geheim van goede friet

Het geheim van goede friet

0

Bram en zijn vrouw Inge van frietkraam Bramburgers op de Dappermarkt, bakken alle heerlijkheden zelf. Hij vertelt graag het geheim van zijn lekkere frites.

Brigitte Knor

Bram: ‘Het speciale aardappelras dat ik gebruik, komt uit Zeeland. Door de grondsoort daar, krijgt de Agria aardappel een bijzondere zilte smaak. Ook heeft deze aardappel aan de binnenkant een karakteristieke diepgele kleur zodat je mooie gele frites krijgt.’ De frites snijdt hij, de vakman, eerst zelf, bakt ze dan voor om ze daarna, niet geheel onbelangrijk, af te laten koelen. Vervolgens worden ze afgebakken. Op de frites gaan mooie sauzen. Echte Zaanse mayonaise. Deze maakt Bram niet zelf. Maar alle andere sauzen maakt hij wel zelf. Zo kun je kiezen uit mango-currysaus, samuraisaus (voor degenen die van extra pittig houden, maar kijk wel uit!), cocktailsaus, knoflooksaus en satésaus. Het geheel wordt geserveerd in een gezellige, traditionele papieren puntzak.

Geheim ingrediënt
Behalve op de Dappermarkt heeft Bram sinds 2002 ook op de Ten Cate markt, in Spakenburg, Zaandam, Alkmaar en Osdorp gestaan. Zijn zoon staat met groente en fruit op de Ten Cate markt. Bram vertelt: ‘Het bijzondere van dit werk is sowieso de unieke vorm van koken en het is leuk met mensen om te gaan. Het is afwisselend werk. Ja, er is veel reuring.’ Bram’s frietstal heeft als bedrijfsnaam Bramburgers. De naam Bramburgers is een knipoog naar de hamburgers. Over zijn bramburger wil hij helemaal niets zeggen, er zit echt een geheim ingrediënt in. Er komen ook vaak nieuwe gerechten waarbij zij kijken of er vraag naar is.

Binnenkort zijn er het broodje pulled pork met kool en saus en het broodje spare ribs. Geen tijd om te koken? Neem de boerenpatatmaaltijd; kip met groente en frites. Allemaal eerlijk en vers. Op mijn vraag of hij ook vegetarische producten heeft, knikt hij bevestigend. Er is een groentekroket, de bamischijven en een vegaburger.

Trek? Ga naar de Dappermarkt. Helaas is Bramburger er niet op maandag.