Home Overzicht Het kan mis gaan bij betalen van reclamebelasting

Het kan mis gaan bij betalen van reclamebelasting

0

Als je een winkel of een bedrijf hebt en er staat reclame op de gevel of achter de winkelruit, dan moet je reclamebelasting betalen. Over het bedrag dat je moet betalen gaat het vaak mis. Ook bij kapper Alexander Gravemaker aan de Middenweg. Dat lezen we op de website van MKB Amsterdam.

Vlaggen, naamborden, reclameposters en menukaarten en die zijn zichtbaar vanaf de openbare weg, dan moet je belasting betalen. De hoogte van de belasting is afhankelijk van het oppervlak aan advertentiemateriaal dat wordt gebruikt: hoe meer reclame, hoe hoger de belasting.

Bij kapper Alexander Gravemaker aan de Middenweg zat er een fout in de berekening van de gemeente, waardoor hij fors meer reclamebelasting zou moeten betalen dan in werkelijkheid zo is. Volgens de berekening van de gemeente heeft de kapper 14.73 m2 aan reclame-uitingen aan zijn bedrijfspand, terwijl dat in werkelijkheid 5,56 m2 is. Een fors verschil dus.

De gemeente baseert zich bij deze foutieve berekening op oude foto’s van het bedrijfspand van juli 2019. De gemeente geeft op de website aan dat de berekening wordt gemaakt op basis van reclame die vanaf 1 januari 2022 op een bedrijfspand te zien is. Bij het kapperspand van Gravemaker lijkt dit dus niet te zijn gebeurd.

Ondernemers krijgen nu ter controle van de gemeente een voormelding over de (reclame-)uitingen die ze hebben geregistreerd. Een ondernemer kan wijzigingen doorgeven als deze vindt dat de gegevens onjuist of niet volledig zijn. De afdeling Belastingen beoordeelt dan de reactie. Kapper Gravemaker heeft melding gemaakt van de foutieve berekening en is daarmee ook in het gelijk gesteld.

Fout ging het ook bij Galerie Weesperzijde van Maarten de Boer. Op de gevel van zijn pand aan de Weesperzijde hing nog steeds en vaandel waarop de naam van de galerie, die overigens al enige tijd niet in bedrijf is. Hij heeft het vaandel verwijderd, maar dat was niet voldoende. Hij moest van de gemeente een foto tonen waarop te zien is dat het bord was verwijderd. ‘Jammer dat de gemeente Amsterdam haar burgers niet meer op haar woord gelooft’, zegt Maarten de Boer. ‘De stad wordt er niet fraaier van.’

Sinds 1 januari 2020 moet je betalen voor uitingen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Het formaat van de reclame-uitingen bepaalt hoeveel er betaald moet worden. Vanwege de coronamaatregelen wil het gemeentebestuur de lasten voor ondernemers verlichten. Daarom moet je nu vanaf februari 2022 reclamebelasting betalen.