Home Overzicht ‘Het lijkt een beetje op vakantie met school’

‘Het lijkt een beetje op vakantie met school’

0

Evident dat de sluiting van scholen door de coronacrisis grote gevolgen heeft voor de jeugd. Ook voor Laurens (13), die bij zijn moeder in Noord en zijn vader in de Dapperbuurt woont. Inmiddels is hij al gewend aan het thuis zijn.

Coronacrisis | Lewis Daniëls

‘In het begin was het even omschakelen. Normaal ben ik op schooldagen bij mijn moeder en in de weekenden bij mijn vader. Nu is dat vaak andersom. Mijn moeder werkt in de zorg en heeft wisselende diensten. Mijn vader werkt thuis, dus is het nu makkelijker dat ik meer bij hem ben. Dan ben ik minder vaak alleen thuis.’ Voor Laurens heeft het thuiszijn meer voor- dan nadelen. ‘Ik vind het wel prettig om de lessen met een deken op de bank te volgen, soms lig ik nog in bed. Heel ontspannen. Ik kan later gaan slapen omdat ik minder vroeg op hoef. Het lijkt een beetje op vakantie met school. Ik vind het wel jammer dat ik mijn vrienden nu niet zie.’

Vervelen doet Laurens zich nog niet. ‘Ik kijk filmpjes op YouTube en zit veel op PlayStation. Zo heb ik ook contact met mijn vrienden.’ Als het aan Laurens ligt blijven de scholen ook na de meivakantie dicht. ‘Ik hoop wel dat iedereen snel beter wordt en niemand meer besmet raakt, maar voor mij is thuis de lessen volgen eigenlijk ideaal, want nu hoef ik niet heen en weer te fietsen.’

Laurens is wel doordrongen van de ernst van de situatie. ‘Het is heel erg dat er zoveel mensen overlijden en cafés en sommige restaurants en winkels dicht zijn. Ik woon bij mijn moeder in een rustige woonwijk en daar merk je daar niet zoveel van, maar hier in Oost bij mijn vader wel. Laatst reden we een rondje door de buurt en kwamen we niemand tegen. Het leek of iedereen was vertrokken. Het is raar dat je alleen naar de supermarkt moet. Voorlopig mag alles nog wel even zo blijven, als het daarna maar weer normaal wordt.’