Home Kunst ‘Het Palenhuis’ wordt tijdelijk landmark van de Sluisbuurt

‘Het Palenhuis’ wordt tijdelijk landmark van de Sluisbuurt

0

Het Palenhuis van Piet van Wijk is winnaar van de prijsvraag voor een tijdelijk kunstwerk in de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland. Als landmark staat het straks tot tenminste 1 juli 2026 op de zuidoostelijke punt van de Sluisbuurt. Van de vijfentwintig inzendingen zijn vijf kunstwerken geselecteerd door een jury van deskundigen. Ruim tweeduizend mensen brachten online hun stem uit op het kunstwerk van hun voorkeur.

‘De Amsterdammers hebben mijn ‘Palenhuis’ gekozen’, zegt een tevreden Piet van Wijk. ‘Dat ik dit als tijdelijk ‘landmark’ mag realiseren maakt me trots. Het is een mooi en simpel ontwerp, een ode aan de oer-Hollandse heipaal, want ‘wie de lucht in wil, moet eerst de grond in.’ Het is een onverbiddelijke voorwaarde voor het bouwen in Amsterdam. Zeker hier in de Sluisbuurt, waar serieuze hoogbouw in drassige bagger wordt neergezet. Het Palenhuis wordt een herkenningspunt van twintig meter hoog gemaakt van cortenstaal en is van grote afstand te zien. Wat mij betreft wordt het uiteindelijk hét embleem van de Sluisbuurt.’

De toekomstige Sluisbuurt op het Zeeburgereiland wordt een duurzame, groene wijk aan het water. Er komen 5.500 woningen in een mix van hoge en lage gebouwen. Wethouder Marieke van Doorninck van Ruimtelijke Ontwikkeling: ‘De ontwikkeling van de Sluisbuurt duurt nog zeker tien tot vijftien jaar. Tijdens die bouwperiode geven we de ruimte aan tijdelijke initiatieven, zoals dit kunstwerk. Het Palenhuis moet niet alleen een beeldbepalend kenmerk, maar ook een ontmoetingsplek voor de buurt worden. Daarnaast geeft het alvast kleur aan het gebied terwijl het nog in de steigers staat.