Home Oostelijke Eilanden Het persoonlijke archief en werk van kunstenaar Aat Veldhoen geschonken aan Stadsarchief

Het persoonlijke archief en werk van kunstenaar Aat Veldhoen geschonken aan Stadsarchief

0

Het persoonlijke archief en een collectie werken op papier van kunstenaar en markante Amsterdammer Aat Veldhoen (1934-2018) zijn onlangs geschonken aan het Stadsarchief. De selectie van Veldhoens werk vond plaats in zijn atelierwoning aan de Wittenburgergracht 239.

In 2020 benaderden de erfgenamen van Aat Veldhoen het Stadsarchief met de vraag of het belangstelling had voor tekeningen, foto’s, rotaprenten en ander grafisch werk, ter aanvulling van het werk dat al deel is van de collectie. Het Stadsarchief heeft circa 75 werken op papier geselecteerd.

Het gaat vooral om zelfportretten (al dan niet met model), portretten van familieleden en van vrienden zoals Robert-Jasper Grootveld (1932-2009) en Theo Kley (1936-2022). Naast werk van Aat Veldhoen bevat de selectie werken vervaardigd door zijn vader Arie Veldhoen sr. (1907-1955) en Jan Sierhuis (1928-2023).

De woning en atelier van Aatje Veldhoen aan de Wittenburgergracht.

Ook het persoonlijke archief van Aat Veldhoen is opgenomen in het Stadsarchief. Het archief heeft een omvang van circa 13 meter, en bevat het geboortekaartje van Aatje en zijn tweelingzus Greetje tot en met de rouwlinten die bevestigd waren aan de bloemstukken bij zijn uitvaart. In het archief zitten (familie)foto’s en negatieven, brieven en prentbriefkaarten, agenda’s, schetsdagboekjes, affiches, catalogi en andere publicaties over zijn werk, studies en inspiratiemateriaal. Ook zijn enkele kleine objecten verworven, zoals de clownsneus die op veel zelfportretten van Veldhoen te zien is.

In de Beeldbank van het Stadsarchief zijn al eerder opgenomen foto’s en werk te bekijken.