Corrie van Huisstede van de Haak-In gaat stoppen en daarom heb ik haar geïnterviewd. Ze vertelde allemaal verhalen over wat er in haar leven is gebeurd en hoe ze naar plastic kijkt. Ze wil de buurt schoner en mooier maken, omdat het vroeger saai en treurig was. Maar ook omdat er veel troep was, veel plastic afval. Ze heeft er over nagedacht en ze werd zo boos, ze begon de Haak-In. Dat is in een huisje in de Molukkenstraat. Ze maakt plastic garen en daarmee haakt ze lampenkappen, kettingen en grote soepballen. De mensen vinden het leuk om naar haar kunst te kijken. Dit is haar verhaal.
Tekst Arif Oemar | Foto’s Gerda van ‘t Hoff
Allereerst heb ik een rondleiding gekregen. Als je door de Molukkenstraat loopt, zie je twee huisjes. Als je dichtbij genoeg staat zie je een bordje met ‘Haak-In’ erop, dan ben je op het juiste adres bij Corrie. Ik ging kijken naar haar kunst en wat ze allemaal gemaakt heeft. Er is overal wel een verhaal bij. Er is veel plastic materiaal waar ze mee werkt, zoals plastic tasjes, dopjes, lepels, vorkjes en flessen. Ze heeft twee grote plastic ballen gemaakt, ze noemt ze ‘plastic soepballen’, ze liggen in de tuin. Ze heeft ook nog plastic versiersels, plastic lint, en plastic hoeden gehaakt.
Het begon allemaal met een plastic tas in een boom. Ze keek uit het raam en zag een plastic zak boven in een boom hangen. Ze was boos, want ze vond dat mensen niets om het milieu gaven. Ze is gaan nadenken over wat ze daaraan kon doen. Toen bedacht ze dat mensen afval beter zouden waarderen als je er iets moois mee maakt. Ze begon met lampenkapjes, brillenkokers en tassen maken van afval plastic. Ze wilde er meer mensen bij betrekken en de mensen bewust maken. Daarom begon ze met het geven van cursussen en voor de klas staan. Ze vond scholen in de buurt belangrijk, omdat ze kinderen wilden laten beseffen dat ze afval niet zomaar op straat of in de sloot kunnen gooien. Over kinderen gesproken, toen Corrie zelf kind was, wilde ze handwerkjuf worden en een winkeltje beginnen. Dat was haar droom, en die is uitgekomen.
Ze heeft eerst een plan op papier gezet. De burgemeester heeft het plan aan de stadsdeelvoorzitter gegeven, die heeft het weer aan de gebiedsmakelaar gegeven. Ze vonden het allemaal een prachtig plan, want de buurt was saai en moest opgevrolijkt worden. Het was een vieze achterstandswijk, die moest verbeterd worden. Dat is met Corrie erbij best wel gelukt. Ze heeft de huisjes niet gekocht, maar te huur gekregen van de woningbouwvereniging. Nu ziet het er heel gezellig uit en door de goede sfeer weet je dat Corrie hier aanwezig was.
Dit interview was niet een interview, maar eigenlijk een leuk gesprek. Corrie vertelde gezellige verhalen en ook spannende verhalen. Iedereen zal haar missen. Ik vind het zielig dat Corrie moet stoppen, want het was heel gezellig en je kunt goed met haar praten. Ze heeft veel gedaan in haar leven, ze heeft ook wel een leuk leven. Dat Corrie nu gaat stoppen is voor iedereen wel triest. Ze denkt nu na over een andere carrière, maar eerst tijd voor vakantie!