Home Duurzaam Het Scheepvaartmuseum is helemaal van het gas af

Het Scheepvaartmuseum is helemaal van het gas af

0
Foto Het Scheepvaartmuseum

Het is voor maritieme museum een historische beslissing. Begin april heeft Het Scheepvaartmuseum aan het Kattenburgerplein de gaskraan dichtgedraaid. Voor het klimaat in het fraaie oude pand met een vloeroppervlak van maar liefst 16.700 m² wordt nu gebruikgemaakt van warmte-koudeopslag.

Het museum legt op dit moment de laatste hand aan een flinke warmtepompboiler opstelling in de kelder. De warmtepompboiler gaat het museum voorzien van al het warme water, zelfs tijdens grote events. De warmtepomp is aangesloten op onze WKO-installatie en om goed op temperatuur te komen wordt het laatste gedeelte elektrisch verwarmd.

In 2019 is de enorme gasgestookte ketel uit het museum gehaald. Die zorgde voor verwarming en warm water. Ter vervanging van de oude ketel was als tijdelijke voorziening een aantal kleine Hr-ketels teruggeplaatst samen met een grote gasboiler voor de warmwatervoorziening.

Een zoektocht naar toekomstbestendige oplossingen volgde. Voor het klimaat in het museum wordt gebruikgemaakt van een Warmte-koudeopslag. Deze installatie slaat energie, in de vorm van warm of koud water, op in de bodem onder het museum. In de winter wordt de warme bron en in de zomer de koude bron gebruikt. Ruim 30 procent van het totale energieverbruik komt van de opgewekte hernieuwbare energie.

Ook de aankomende jaren zal de nadruk liggen op de verdere dynamische verduurzaming van Het Scheepvaartmuseum.