Home Overzicht Het verhaal van Carly Simon: You’re so Vain

Het verhaal van Carly Simon: You’re so Vain

0

Elke maand selecteert oost-online journalist Lewis Daniels een single of lp die onder bijzondere omstandigheden is opgenomen. Muziek waar een verhaal achter zit, nummers waar ‘iets mee is’. Deze maand You’re so Vain van Carly Simon.

De Amerikaanse singer-songwriter Carly Simon (1945) brak begin jaren ’70 door met You’re so Vain van het album No Secrets. Het lied rekent op komische wijze af met een ijdele, egoïstische ex-vriend die volgens de refreintekst denkt dat het nummer over hem gaat: You probably think this song is about you. Maar dat is niet zo en tot op heden is (deels) onbekend wie wel bezongen wordt.

 Lewis Daniels

Rolling Stones-zanger Mick Jagger was de eerste hoofdverdachte op de lijst mannen over wie het nummer zou gaan. Hij valt al snel af, Jagger zingt – niet vermeld, maar zeer hoorbaar – namelijk mee in het achtergrondkoor. Daarbij, hij kreeg pas na het verschijnen van You’re so Vain een romance met Simon en zijn karakter komt niet overeen met dat van de persoon in het lied. Destijds was Jagger tamelijk onzeker, een beetje verlegen zelfs. Dat hij een feestbeest speelde, was op verzoek van de oorspronkelijke Rolling Stones–manager Andrew Oldham. Die wilde zo tegenwicht aan grote concurrent The Beatles geven. In werkelijkheid is Jagger een tamelijk voorzichtig persoon en ook dat past niet bij de man in You’re so Vain. Die gokt op paarden in Saratoga. En wint natuurlijk.

Simons’ ex-man James Taylor is evenmin de persoon om wie het gaat, net als platenbaas David Geffen bij wie Simon een contract had. Haar hints dat de letters A, E en R in de beklaagde zijn naam voorkomen, maken het raadsel alleen maar groter. Grote namen als David Bowie, David Cassidy en Cat Stevens worden genoemd. Ze zijn het allemaal niet.

Vast staat dat You’re so Vain  oorspronkelijk Bless You, Ben heette. Simon vond het lied niet goed genoeg en deed er niets mee tot ze op een feest een beroemde gast zag die volgens een vriend binnenkwam alsof hij een duur jacht betrad. Ze beschrijft dit in de nieuwe tekst, waardoor Bless You, Ben een heel ander nummer wordt. Destijds vertelt ze dat het lied over mannen en niet één iemand gaat. Jim Hart ex-man en goede vriend van Carly Simon vertelt in 2005 dat geen enkele beroemdheid in het lied voorkomt.

Zomer 2003 is Dick Ebersol, president van NBC Sports (en een vriend van Simon), met $ 50.000 de hoogste bieder op de Martha’s Vineyard Possible Dreams liefdadigheidsveiling. Hij wint hiermee het recht te weten over wie You’re so Vain gaat. Dat lost het mysterie niet op. Ebersol mag zijn kennis niet delen.

In 2007 denkt acteur Warren Beatty dat hij de ijdele man in het nummer is. Het blijkt iets te veel eer, volgens Simon schittert Beatty alleen in het tweede couplet. De andere twee gaan over andere oud-geliefdes. Hiermee is nogmaals bevestigd dat You’re so Vain aan meer mensen is gewijd. In een nieuw opgenomen versie van het nummer zou volgens Simon te horen zijn wie dat zijn, het moet dan wel achteruit afgespeeld worden. Wie dan gefluister hoort, lost het raadsel op. Luisteraars komen uit op de naam David, Simon zegt dat dit niet klopt.

Radio en tv-persoonlijkheid Howard Stern verklaart dat Carly Simon hem – op voorwaarde dat geheim te houden – heeft verteld om wie het lied gaat. De zangeres bevestigt dit, ze heeft nog een paar mensen de namen gegeven. Ook die mogen dat gesprek niet wereldkundig maken.

Of we ooit zullen weten wie de personen in het eerste en derde couplet zijn, blijft de vraag. Wel weten we zeker dat You’re so Vain een grote hit was. In de Nederlandse top 40 haalde het de negende plaats, in België schoof het nog verder naar de vijfde plek en in het Verenigd Koninkrijk stond het op twee. In de VS, Canada  Australië en Nieuw-Zeeland werd het zelfs een nummer 1-hit.

Simon had na You’re so Vain een succesvolle carrière, ook als songwriter. Nobody Does It Better op de soundtrack van de James Bondfilm The Spy  Who Loved Me was een grote hit. Why uit 1982 werd geproduceerd door Bernard Edwards en Nile Rodgers van funkgroep Chic. De single deed het vooral goed in het Verenigd Koninkrijk.

Tijdens haar huwelijk met James Tayler kreeg Simon in 1974 een dochter, Sally. In 1983 ging het stel uit elkaar. Sally Tylor is ook singer-songwriter.  Sinds 2006 heeft Carly Simon een relatie met de tien jaar jongere chirurg Richard Koehler. Ze wonen samen in Massachusetts. Simon maakt nog steeds muziek.