Home Duurzaam Maak iets nieuws van je oude kleding in Maakplaats 021

Maak iets nieuws van je oude kleding in Maakplaats 021

0

Per jaar belanden miljoenen kilo’s textiel bij het restafval om vervolgens te worden verbrand! Om kinderen bewust te maken van deze verspilling, start na de meivakantie in Maakplaats 021 van Oba Javaplein een serie workshops. Kinderen leren hier hoe je oude kleren, stoffen en lappen met hulp van de laser- en vinylsnijder om kunt toveren tot coole nieuwe mode. Zo helpen Amsterdamse kinderen mee om alle waarde uit textiel te halen en dragen ze bij aan een duurzamere samenleving. 

Heb je nog een oud shirt of iets anders waar je te groot voor bent geworden? Tijd om er iets nieuws en modieus mee te doen in Maakplaats 021. Je gaat fashion maken! Maar wat is mode eigenlijk? Wat is slow fashion? En hoe vervuilend en duurzaam is de mode van nu? We duiken in de wereld van kleding en duurzaamheid. Samen met kunstenaar Francesca Vonck praten we over mode en ontwerpen en maken we eigentijdse kledingstukken. Daarnaast werken we aan de accessoires, en maken we bijpassende tassen, hoofdbanden en misschien wel een ooglapje. We gebruiken voorbeelden uit verschillende culturen, zoals tulbanden, kimono’s en Afrikaanse prints. We leren wat we kunnen doen met beeldelementen als vergroting, asymmetrie en contrast. Er kan volop geëxperimenteerd worden met vormgeving en bevestigingstechnieken.

Als je zelf geen oude kleding hebt, is er genoeg in de maakplaats zelf. Bestaande kledingstukken worden verknipt, geniet en aan elkaar geplakt. Van gatenkaasjurk tot pofbroekpak; een nieuwe blik op kleding. Kom dit meemaken in de Maakplaats Javaplein.

De zesweekse workshop serie ‘De wereld van kleding’ start vanaf 12 mei in Maakplaats 021 bij Oba Javaplein. De gratis workshops bestaan uit een combinatie van theorie en praktijk en zijn speciaal voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Centraal staat het nieuwe onderwijsboek ‘De wereld van kleding’ dat het theoretisch kader en allerlei verhalen over kleding biedt, vaak geschreven door pabo-studenten.

Maakplaats 021 in Oba Javaplein | vanaf 12 mei van 15.00 tot 17.00 uur | Zes weken | Toegang gratis, aanmelden verplicht [email protected] | I.s.m. De Rode Loper op School