Méland Langeveld heeft een speciale, weliswaar trieste herinnering aan een plek op het ’s-Gravesandeplein, en wel bij het Monument SLM-vliegramp. Hij schrijft erover in de nieuwe rubriek ‘Het was in Oost’ voor Dwars en oost-online.

Wellicht heb je ergens in Oost een plek waar je een mooie, bijzondere, trieste of een andersoortige herinnering aan hebt. Laat het Méland Langeveld weten. Hij neemt dan contact met je op voor een kort interview. Ook maakt hij een foto van die specifieke plek.

‘Vanuit mijn woonkeuken kun je dit monument zien. “Wij zullen jullie nooit vergeten” staat op de voet van het beeld. Het is ter nagedachtenis van een grote vliegramp in Suriname: in 1989 stortte er een vliegtuig vol passagiers neer bij Zanderij. Bijna niemand overleefde het.

Een deel van de passagiers hoorde bij Het Kleurrijk Elftal, een voetbalclub waarvan een paar leden hier om de hoek hun stamcafé, de Draver, hadden. Gullit en Rijkaard speelden er ook, maar die zaten niet in dat vliegtuig. Elk jaar is hier een herdenking, die zie ik hier van driehoog.

Wat ik me vooral nog herinner is de impact die de gebeurtenis op me maakte. Zo’n enorme vliegramp, al die mensen. Ik zat samen met mijn vriendin aan de televisie gekluisterd; we woonden toen nog in de Transvaalbuurt en we waren erg van slag. Onze toenmalige hond merkte dat we verdrietig waren, die kwam bij ons zitten en liet zich knuffelen. Mooi, vind ik dat, honden die dat doen.’

_____

Ben je geïnteresseerd om mee te doen aan deze nieuwe rubriek, stuur dan een mail sturen naar [email protected] of via de newsroom op deze site.