Home Dwars nieuws ‘Hier is een grote familie ontstaan’

‘Hier is een grote familie ontstaan’

0
Jelte Brontsema, helemaal thuis in het buurtwerk.

Jelte Brontsema is participatiemedewerker voor welzijnsorganisatie Dynamo bij Servicepunt Jerusalem. Hij vertelt hoe hij zijn taken ziet, de vrijwilligers en welke activiteiten er zoal bij het servicepunt zijn.

Lennie Haarsma | Foto Frank Schoevaart

‘Ik heb gestudeerd in Groningen en ben daar gaan werken in de gebruiksruimte van de tippelzone. Daarna heb ik dagbesteding voor verslaafden begeleid bij Arkin en heb ik één jaar bij Reade een cursus ‘hardlopen met reuma’ ontworpen en opgezet. Die cursus wordt nog steeds gegeven. Ik ben zelf een hardloper, ik ga in juni met vrienden een marathon lopen op Spitsbergen, maar doe verder vooral triatlons.’

Thuis in welzijnsland

‘Ik werk hier nu vier jaar en voel me weer thuis in welzijnsland, waar het altijd een beetje rommelig is. Buurtwerk was nieuw voor me en ik vind het leuk om onderdeel van een buurt, van een netwerk te zijn. Het gaat mij om de ontmoeting; het lijkt hier het meest op een grote familie. Er ontstaan vaak onderlinge vriendschappen tussen de vrijwilligers en bezoekers. Mensen zeggen bijvoorbeeld dat ze zich niet meer eenzaam voelen sinds ze hier komen. Daar word ik blij van.’

Bont gezelschap

‘We hebben zo’n dertig activiteiten. Van koffie-inloop, begeleide fitness, een kaartclub, een fietsgroep 55 +, wandelen, een schilderclub, de eerste donderdag van de maand aandacht voor levensvragen met dominee René Visser tot Arabische les en een zanggroep eens per twee weken op vrijdagochtend. Twee keer per week op maandag en woensdag van 17.30 tot 19.00 uur is er het Buurtrestaurant, waar mensen voor 5 euro kunnen komen eten. Daarvoor hebben we nu vijf koks en telkens zijn er vier of vijf vrijwilligers die helpen met snijden, bedienen en schoonmaken. Ook worden er hier vergaderingen gehouden, zoals de vergadering van de Wijktafel, bijeenkomsten die we voor onze vrijwilligers organiseren en vindt hier de jaarlijkse kerstmarkt plaats.

De vrijwilligers zijn ook heel divers: mannen, vrouwen, gepensioneerden en mensen die niet aan werk kunnen komen. Van alle leeftijden en opleidingsniveaus. Zo heeft een van onze koks een fulltimebaan aan de universiteit en komt één keer per maand een avond koken. Onder vrijwilligers ontstaan vaak ook weer vriendengroepen.’

Koken met kerels

‘Ik faciliteer ontmoeting. Voor iedereen die er behoefte aan heeft; er is hier een ruimte en ik hoop dat er daardoor iets ontstaat. Zet mensen naast elkaar en je ziet het gebeuren dat mensen vrienden worden. Ik heb daar natuurlijk wel een sturende rol in. Veel mensen komen hier om mensen te ontmoeten. Ook komen mensen hier via een verwijzing: zoals via Welzijn op recept. Om nieuwe activiteiten aan te kondigen gebruik ik de app ‘Nextdoor’. Deze app is er speciaal voor buurten door het hele land. Ik zet daar vooral specifieke vragen op, bijvoorbeeld als ik voor een vrouw iemand zoek om een keer per week boodschappen voor haar te doen. Daar vind je makkelijk vrijwilligers voor. De website ‘Voor Elkaar in Amsterdam’, ontstaan in corona-tijd, is er ook om je aan te melden als vrijwilliger. Om iemands maatje te zijn, maar ook om hulp te vragen.’

Op de vraag welke doelgroepen het servicepunt Jerusalem niet weet te bereiken, vertelt Jelte: ‘Jerusalem en Middenmeer zijn vergrijsde wijken. Net als de landelijke organisatie Movisie constateer ik ook dat de doelgroep mannen van 50 tot 65 jaar niet bereikt wordt. ik zou wel willen om zoiets als ‘Koken met kerels’ op te zetten en open huis te houden bij Ajax-wedstrijden.’

‘Een boodschap die ik de lezers van Dwars mee wil geven is dat als mensen binnen durven komen, ze merken dat ze welkom zijn. Mensen kunnen hier ook zelf activiteiten organiseren. Ook hebben we altijd vrijwilligers nodig. Denk aan maatje zijn voor een ander op een moment dat past in jouw eigen agenda.’