Home Nieuws uit Artis Hitteplan van kracht in Artis

Hitteplan van kracht in Artis

0
Een Westelijke-laaglandgorilla met een 'ijsje'. | Foto Artis Ronald van Weeren.

Vandaag bereiken we recordtemperaturen. Het is belangrijk om af te koelen. Dat geldt ook voor de dieren in Artis. Daarom krijgen ze verkoelende snacks en zo nu en dan een verkwikkende douche. Zo krijgen de zeeleeuwen visijsjes toegeworpen in het water en worden het fruit en de groenten van de chimpansees en gorilla’s ingevroren. Hetzelfde geldt voor olifanten. Zij krijgen fruitijsjes en zoeken tijdens de hete dagen nog iets vaker de verkoeling in het water.

‘Op hete dagen passen dieren hun gedrag aan’, licht bioloog van Artis Famke Berendsen toe. ‘Zo neemt de eetlust van de dieren af. Net als bij mensen kost het verteren van voedsel namelijk veel energie. Spijsvertering verwarmt je lichaam van binnenuit, dus minder eten tijdens de heetste uren helpt je lichaamstemperatuur laag te houden.’

Ook gedragen de dieren zich rustiger en zoeken de schaduw op. ‘Extreme hitte kan ook de vruchtbaarheid en seksueel gedrag van dieren beïnvloeden. Om energie te besparen en koel te blijven, paren dieren minder snel. Dieren die melk voor hun jongen produceren, kunnen (vaak) bij deze temperaturen minder melk produceren dan normaal, aldus Famke Berendsen.

Dieren met veel vacht, die moeite hebben met het produceren van zweet, hijgen vaak om hun lichaamstemperatuur te verlagen. Dit wordt vaak gezien bij honden. Water verdampt van de tong en neus, waardoor het dier afkoelt.

Ook zijn er dieren die nagenoeg geen last hebben van de hitte. Bijvoorbeeld de algazel. Dit hoefdier is goed aangepast aan woestijnhitte. Ze kunnen een interne lichaamstemperatuur van 46 graden verdragen. Deze extreme hittetolerantie betekent dat ze heel weinig zweten, waardoor ze water kunnen besparen in de woestijn.