Home Overzicht Waar is dit…

Waar is dit…

0

Oost kent heel veel verborgen plekjes. Je loopt er zo voorbij en vraagt je niet af ‘Wat is dit?’ Toch wil je het wel weten.

Klik en je weet het!

De Nesciobrug

Nou, een plekje, zeg maar een hele grote plek. Ben je voetganger of ga je op de fiets van en naar IJburg, dan herken je vast en zeker de Nesciobrug. Deze verbinding tussen IJburg en de Watergraafsmeer is genoemd naar de Nederlandse prozaschrijver Nescio. Het is een van de langste fiets- en voetgangersbruggen van Nederland. De totale lengte van de brug is 780 meter.

De Nesciobrug zorgt sinds 9 april 2006 voor een snellere verbinding voor voetgangers tussen IJburg en de Watergraafsmeer. Op 7 juni van dat jaar kwam de brug ook voor fietsers in gebruik.

De gemeente Diemen was altijd tegen de ontwikkeling van IJburg. Toen er dan ook behoefte ontstond aan een fietsverbinding van IJburg naar Amsterdam-Centrum heeft de gemeente Diemen daar niet aan meegewerkt. De brug ligt dus niet op het grondgebied van Diemen ligt, maar nog net in de Amsterdamse Watergraafsmeer.

Nescio maakte begin 20e eeuw met zijn vrienden lange wandelingen op de Diemerzeedijk. Hij schreef daarover en gaf daarmee de Diemerzeedijk een plaats in het collectieve literaire geheugen.

Foto’s Dennis Sewberath

Ken je ook een onbekend plekje in Oost? Laat het weten