Het is niet meer voor te stellen, maar wie voor 2004 wilde hockeyen in Oost ging naar het Amsterdamse Bos of Noord. Eind 2003 kwam een aantal ouders uit de nieuwe wijk Park De Meer (op het oude Ajax-terrein) tot het plan om Athena op te richten op het net aangelegde Veld 14, in de volksmond ‘Johan Cruyffveld’. 20 jaar later viert de hockeyclub uit Oost dit weekend zijn 4e lustrum.

Arie Martijn Schenk

Op de eerste training januari 2004 verschenen veertig kinderen. Dat aantal groeide snel door naar honderd kinderen in juni van dat jaar. Inmiddels beschikt Athena over vijf kunstgrasvelden met een maximale capaciteit van 125 teams op sportpark Voorland. De 2100 leden (wachtlijst) komen veelal uit Oost maar de club heeft ook een regionale functie. Filosofie van de vereniging is om op eigen kracht je ambitie waar te maken, dit geldt zowel voor selectie als in de breedte. Naast de leden zorgen de goed gevulde commissies, actieve ouders, coaches en scheidsrechters voor veel betrokkenheid en sfeer, aldus de voorzitter Bart van Asten.

Voorzitter Bart van Asten

Athena groeide snel, maar altijd bewaakte men de clubcultuur waardoor veel spelers uit de jeugd bleven doorstromen naar de hoogste teams. Inmiddels behoort Athena na twee decennia tot een van de grootste clubs van Nederland. De hockeyclub uit Oost kan met gemak de concurrentie aan met de clubs uit het Amsterdamse Bos. Zowel Dames 1 en Heren 1 spelen op dit moment in de 1e klasse. 

Athena ontwikkelde zich de afgelopen 20 jaar in Oost met een modern multifunctioneel clubhuis met daarin een kinderopvang en fysiotherapiepraktijk. Vrijwilligers van de club runnen nog steeds de bar. De hockeyclub werkt samen met het ROC Sport & Bewegen, een school uit de Indische Buurt en het Jeugdsportfonds van de gemeente Amsterdam. 

Daarnaast organiseert de Athena Social Club een wekelijkse activiteit op de zaterdagochtend voor de bewoners van stichting Philadelphia: de zwerfkatten. Jaarlijks organiseren ze een sponsorloop voor een vluchtelingenkamp in Oeganda en doen ze mee aan de landelijke KNHB-voedselbank inzamelingsactie. ‘De club wil meer zijn dan een standaard hockeyclub en ook wat teruggeven aan de omgeving’, meldt de trotse voorzitter.

Het hele weekend van 18 tot en met 21 april staat in het teken van het lustrum. Onder het thema  Magisch AthenA, durf te dromen’ biedt de club vier dagen vol sport, spelletjes, feest en muziek voor iedereen.

‘Athena is meer dan hockey’, zeggen Juriaan en Bart van de lustrumcommissie en spelers van heren 10. ‘Er is altijd wat te doen op zondag als we gespeeld hebben en teamgenoten die al jaren uit Oost verhuisd zijn, blijven lid van Athena om hun wedstrijd te spelen.’

Met kernwaarden als betrokkenheid, kwaliteit en duurzaamheid past Athena helemaal in Oost en met deze visie kan club zonnig de toekomst tegemoet kijken. Op naar het volgende lustrum!

Meer informatie over het lustrum is te vinden op www.hcathena-lustrum.nl