Met een korte ceremonie is de nieuwe naam van de voetgangersbrug tussen de Celebesstraat in de Indische Buurt en de Ooster Ringdijk in de Watergraafsmeer feestelijk onthuld. Caroline Herschelbrug 1750-1848 astronoom, valt er te lezen op de twee bordjes die nu op de brug prijken. Initiatiefnemer Robert van Andel vertelt de aanwezigen meer over deze wetenschapper. Zoals ik al vermoedde, puur en alleen omdat het om een vrouw gaat, was Caroline Herschel een buitengewoon bijzondere dame.

Henny Reubsaet

Door een ziekte in haar jeugd was ze erg klein gebleven, 1 meter 30, maar dat belette haar niet een carrière als solozangeres op te bouwen. In Bath, Engeland, terwijl ze geboren was in Duitsland. Toen haar oudere broer William van zijn hobby als amateur-astronoom zijn werk maakte, ging ook Caroline telescopen bouwen en lenzen slijpen en vooral: waarnemingen doen. In die tijd betekende dat op elke heldere nacht naar buiten gaan. Slaap opofferen ten dienste van de wetenschap. Zonder enige formele opleiding ontdekte ze zo nieuwe kometen en nevels en werd ze de eerste vrouwelijke wetenschapper die betaald werd door de Engelse koning.

Robert van Andel wil Caroline Herschel voornamelijk eren vanwege haar bijdrage aan de wetenschap. De andere fiets/voetgangersbrug dicht bij het Sciencepark is ook genoemd naar een vrouwelijke astronoom, Henrietta Leavitt. Die brug is minder kleurrijk dan de Caroline Herschelbrug en verbindt ook geen stadsdelen die erg met elkaar verschillen. Nu ik weet dat de nieuwe naamgeefster zelf ook kleurrijk was en verschillende talenten in zich verenigde, vind ik de naam van de brug nog toepasselijker gekozen.

Radio-astronoom Antonia Rowlinson, associate professor aan het Science Park en ook werkzaam bij Astron, het Nederlandse Instituut voor radioastronomie in Westerbork, vertelt vervolgens dat het onderzoeksveld astronomie in Nederland in totaal maar twintig procent vrouwen telt. Maar dat het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde in het Science Park wel al aan de veertig procent vrouwen komt. Een goede zaak, want er is wetenschappelijk inmiddels ook vastgesteld dat hoe diverser onderzoeksteams zijn samengesteld, hoe excellentere wetenschap er plaatsvindt.

Anneke Hesp, redacteur van Dwars door de Buurt, waar Robert van Andel zijn artikelen plaatste over de wetenschappers achter straatnamen in Oost, mag vervolgens samen met Antonia Rowlinson de onthulling van het plaatsnaambordje doen, door een doek weg te trekken over een poster: een originele tekening van Quentin Blake van Caroline Herschel and her Reflecting Telescope.

Drie maal briljant: Carolina Henriette, Caroline en Henrietta