Tot eind juni vindt in Amsterdam de 76e editie plaats van het prestigieuze Holland Festival, met een grote variëteit aan kunstzinnige voorstellingen op het gebied van muziek, dans, theater en multidisciplinaire kruisbestuivingen. Medesamensteller van veel onderdelen is ANOHNI. Ze is associate artist, wat inhoudt dat ze mee heeft gedacht over het programma. ANOHNI noemde zich vroeger Antony en maakte muziek onder de naam Antony And The Johnsons, een groep die vaak in Nederland optrad. Sinds een aantal jaren wil Antony als vrouw aangesproken worden en noemt ze zich ANOHNI.

Oscar Smit

Dit jaar vindt een flink deel van het festival plaats in Oost. Oscar Smit, muziekmedewerker van oost-online.nl, maakt een keuze uit het grote aanbod.

Het Muziekgebouw

Evolution of Fearlessness (11-24 juni)
Een video-installatie waarin elf emigrantenvrouwen centraal staan. Wat zijn hun verhalen, wat is er van hen geworden?

Dark Skies: met o.a. Blixa Bargeld, Asko|Schönberg (15 juni)
Een muzikale ode aan de duisternis door een orkest van 45 muzikanten, waarvan de samenstelling niet klassiek is. Zo zitten er bijvoorbeeld zeven percussionisten in. Centraal staat de stem van Blixa Bargeld, de zanger van de vooruitstrevende Berlijnse band Einstürzende Neubauten.

To Feel A Thing: A Ritual for Emergence (18 juni)
Een project met een gospelband en -koor. Er zijn lokale deelnemers en het publiek wordt uitgenodigd vooral mee te zingen.

Call for the Company (20 juni)
Muziek gemaakt door het experimenteren met bijzondere instrumenten, zoals geweren of hondenfluitjes. Tevens zal er een stuk te horen zijn voor acht trompetten

Tenebris Suspiria Naturae & The Way We Are (23 juni)
Twee vertegenwoordigers van de New Yorkse performancescene, uitgenodigd door ANOHNI. Een concert met fantastische rekwisieten en kostuums. De songteksten zijn geïnspireerd op de dertien stellingen van Future Feminism, het vrouwelijk collectief bewustzijn.

CocoRosie: What’s Your Heaven (24, 25 juni)
De zusjes Bianca en Sierra Casady maken met hun fraaie vocalen al heel lang betoverende muziek onder de naam CocoRosie. Met hun ook wel ‘freakfolk’ genoemde muziek, traden ze al veel in ons land op, onder andere op Lowlands.

Carré

Laurie Anderson: Let X-X (8 juni)
In 1981 had de Newyorkse muzikant en kunstenaar Laurie Anderson in ons land een grote hit met ‘Oh Superman’. Ze trad in dat jaar op in Paradiso. Nu, ruim veertig jaar later, staat ze in het statige Carré. Samen met de (jazz)band Sexmob zal ze materiaal uit haar lange carrière ten gehore brengen, waaronder ongetwijfeld ook ‘Oh Superman’.

Bimhuis

Eroica 1 (11 juni)
De Zweeds stemkunstenares Sofia Jernberg is geïnspireerd door de muziek van Beethoven en de schilderkunst van Amerikaan Jean-Michel Basquiat. ‘Eroica’ is de titel van een werk van Basquiat. Samen met een bassist, pianist en saxofonist zal geïmproviseerd worden op dit thema.

Artis Planetarium

Coral: Rekindling Venus (19 juni)
In deze bijzondere locatie wordt een 360 gradenfilm gedraaid, over de wereld van koraalriffen en ander zeldzaam zeeleven. De soundtrack kwam mede met hulp van ANOHNI tot stand.

Gratis!

Opera In Het Park: Rusalka (15 juni)
Het is een jaarlijkse traditie dat in Park Frankendael tijdens het HF een opera op een groot scherm vertoond wordt. Als het weer meezit kan dat bovendien één groot picknickfeest worden. Dit jaar is dat ‘Rusalka’ van de Tsjechische componist Antonín Dvořák. Een soort sprookje dat sterk lijkt op ‘De Kleine Zeemeermin’ van Hans Christian Andersens. Een tijdloos verhaal over dromen, verlangen en teleurstelling.

13 Tenets of Future Feminism (16-25 juni)
Tentoonstelling in het Atrium van het Muziekgebouw samengesteld door ANOHNI. Dertien stellingen over ‘The Future is Female’ en een oproep tot een vrouwelijk collectief bewustzijn.

Check hollandfestival.nl