Home Overzicht Honderdjarig Zeeburgia geëerd met jubileumpenning van Amsterdam

Honderdjarig Zeeburgia geëerd met jubileumpenning van Amsterdam

0

Het is honderd jaar geleden, op 28 juni 1919, dat AVV Zeeburgia werd opgericht. Het honderdjarig jubileum is gevierd met een receptie waarbij, naast Zeeburgianen van vroeger en nu, hoogwaardigheidsbekleders en bekende personen uit de voetbalwereld aanwezig waren. Loco-burgemeester Simone Kukenheim reikte namens de gemeente Amsterdam de jubileumpenning uit.

Ook KNVB bondsvoorzitter Michael van Praag deelde een aantal onderscheidingen uit. Ryan Donk, een van de vele bij Zeeburgia opgeleide profvoetballers en Sjaak Swart, die niet alleen ‘mister Ajax’ is, maar ook tweewekelijks met andere oud-profvoetballers bij Zeeburgia traint, bevonden zich ook onder de gasten. Cabaretier Freek de Jonge was gastheer van de avond.

Hofleverancier van het betaalde voetbal

Het jubileum heeft een naam gekregen: De Eeuwige Jeugd. Want Zeeburgia, amateurclub uit Amsterdam-Oost, is hofleverancier van het betaalde voetbal. Sinds de oprichting in 1919 zijn honderden talenten afgeleverd aan profclubs. Ook dit seizoen vertrekken er weer 32 spelers, waarvan zes naar Ajax, vier naar Utrecht en vier naar AZ. Niet alleen jongens, maar ook meisjes maken de overstap naar profclubs. Talenten als Ryan Donk, Stanley Menzo, Kenny Tete, Ouasim Bouy, Oussama Tannane, Luciano Narsingh en Joshua Brenet komen bij Zeeburgia vandaan.

Het jubileum wordt op vrijdag 6 september verder gevierd met een wedstrijd van Klassiek Ajax tegen Klassiek Zeeburgia en een jubileumboek, een jubileumshirt en jubileumtoernooien in de herfstvakantie. Er is ook een jubileumwebsite.

Zeeburgia is opgericht door vier vrienden die niet op straat mochten voetballen. Nadat zij weer eens waren weggestuurd, gingen ze op zoek naar een eigen plek. Zo ontstond het idee van een eigen club op sportpark Middenmeer. Onlangs heeft de club daar zijn nieuwe clubhuis betrokken.

Sinds er statushouders op het voormalige trainingsveld van Zeeburgia (Stek Oost) wonen, betrekt de vereniging ze bij de club, bijvoorbeeld met de scheidsrechterscursus ‘Refugees Referees’. Ook statushouders zijn als trainer werkzaam bij Zeeburgia.

AVV Zeeburgia telt 1.200 leden en heeft, naast de succesvolle opleiding, ook een bloeiende senioren recreatie tak op zaterdag en zondagmiddag, en Futsal.