Home Overzicht Waag lanceert Planet B op het Science Park

Waag lanceert Planet B op het Science Park

0
Directeur en oprichter van Waag Marleen Stikker bij de opening van Planet B.

De Waag, gevestigd in de Waag op de Nieuwmarkt, opende op het Science Park zijn eerste buitenpost. Planet B is een plek voor artistiek onderzoek en expedities waarin burgers, kunstenaars en wetenschappers samenwerken aan een gelijke en ecologische toekomst. Met de opening werd de eerste expeditie gelanceerd, AI Culture Lab genaamd. Kunstenaars gaan aan het werk rond het thema kunstmatige intelligentie (AI).

Planet B is een plek op het Science Park voor artistiek onderzoek en expedities waarin burgers, kunstenaars en wetenschappers samenwerken aan een gelijke en ecologische toekomst. Planet B bevindt zich in de Startup Village, een plek opgebouwd uit containers, waar diverse startups zijn gehuisvest op het gebied van innovatie en wetenschap.

Waag is een organisatie die al 25 jaar opereert op het kruispunt van kunst, wetenschap en technologie. Met een team van ruim zestig denkers en makers verkent het de sociale en culturele impact van nieuwe technologieën en hun toepassing voor sociale innovatie.

Planet B is zowel een fysieke plaats als een speculatief concept dat wetenschappers, kunstenaars en burgers de ruimte biedt om antwoorden op de sociale en ecologische uitdagingen van onze tijd te ontwikkelen.

De lancering, die plaatsvond tijdens het WeMakeThe.City stadsfestival, is de eerste stap in de missie van planeet B om in de komende vijf jaar een laboratorium voor de toekomst te realiseren; een missie om de planeet opnieuw te koloniseren op basis van expedities naar een fictieve planeet.

‘Planet B voegt een compleet nieuwe en waardevolle dimensie toe aan het ecosysteem van het Amsterdam Science Park’, zegt Leo le Duc, directeur van het Amsterdam Science Park. ‘Zichtbaarheid van het bestaande uitstekende onderzoek in het park, maar ook en vooral biedt het ruimte voor interdisciplinair onderzoek. Een plek waar kunstenaars, studenten en burgers, samen met onze wetenschappers, aan de slag gaan met de grote uitdagingen waar we vandaag voor staan.’