Home Overzicht Hoog water bij camping Zeeburg, Oranje Sluizen gesloten

Hoog water bij camping Zeeburg, Oranje Sluizen gesloten

0

Hoog water in Oost. Veel plassen in de straten, tuintjes zijn drassig en het water in de Ringvaart staat hoog. Op Camping Zeeburg staat het water zo hoog dat gasten verplaatst moesten worden. Even verderop zijn de Oranjesluizen gesloten vanwege het extreem hoge water in het IJmeer en het Markermeer. Tot nader order kunnen schepen daardoor niet via de sluizen bij het Zeeburgereiland de stad in- of uitvaren. 

Volgens Toon Weijenborg van Camping Zeeburg heeft het water bij de camping nog nooit zo hoog gestaan. Voor de gasten die vlak langs het water geparkeerd stonden werden verzocht hun camper of caravan op een veiligere plek te zetten. De meesten zagen de noodzaak daarvan wel in.

Met sluiten van de Oranjesluizen is een heel belangrijke vaarroute voor de binnenvaart gesloten. Omvaren kost uren en vele liters diesel extra en het is nog onduidelijk wanneer het water genoeg gezakt is om de sluizen weer in gebruik te nemen. Door het hoge waterpeil is schutten onmogelijk. Rijkswaterstaat weet niet hoe lang de stremming duurt. Volgens berichten liggen bijna dertig schepen te wachten. Rijkswaterstaat geeft aan te onderzoeken of het verantwoord is om een aantal schepen alsnog door te laten.