Journalist Jim Jansen en fotograaf Eddy Ellert begeven zich door Amsterdam-Oost en komen bekende en onbekende buurtgenoten tegen. Deze keer bezoeken ze Aniko Hekmat in the Green Lotus. Ze geeft daar een keramiekcursus.

Als ik samen met fotograaf Eddy op een vroege woensdagavond in juni arriveer bij Brink 28 in Betondorp, loopt Aniko net samen met drie cursisten naar buiten. In het grasveldje op het plein worden wat bloemetjes en takjes geplukt die later zullen dienen als versiersel op de theepot en schaaltjes die deze avond gemaakt gaan worden. The Green Lotus is een nieuw creatief centrum ´voor workshops en evenementen´ en opende op Koningsdag voor het eerst de deuren.

Aniko is een van de initiatiefnemers van het centrum en heet ons samen Monica, die verantwoordelijk is voor de aquarelcursus welkom. Terwijl ze bij de koffie zelfgemaakt bananenbrood met stukjes ananas serveert, vertelt ze over het ontstaan. ‘Groen staat voor hoop en lotus voor schoonheid en toen we hoorden dat we dit pand antikraak mochten betrekken, was de naam snel bedacht. Wij hopen op interactie met de buurt door middel van kunst. En zoals je weet kan kunst ook niet zonder hoop.’

In het tweede gedeelte van het pand zijn Maartje, Nena en Claudine druk in de weer om de bloemen in de klei te rollen, die, leren we, tijdens het bakken in de oven van zelf verbranden zonder sporen achterlaten. Er heerst een serene rust aan tafel, we horen van Maartje dat keramiek helemaal hot is, terwijl het trio druk in de weer is met een deegroller, schrapper en vlijmscherpe mesjes.
Aniko zelf doet vanavond niet mee, maar geeft tips aan de cursisten, waarna ze ons rondleidt langs de kasten waar goederen worden verkocht. Een schilderij met typische Betondorp-deur van Monica staat gebroederlijk naast een potje honing van een hobby imker uit het dorp. Maar er is veel meer. De knuffels zijn handgemaakt en komen uit Slowakije en de jam van een Belgische boerderij die de permacultuur hoog in het vandaal draagt. Ook zijn er sieraden, ansichtkaarten en kleine tegels met het 100 jaar betondorp logo.

‘Mensen zijn welkom om langs te komen of om een cursus te volgen,’ zegt Aniko als we aanstalten maken te vertrekken. ‘In september wordt er hier op de Brink samen gegeten, er komt een avond met een bandje en de kunst die hier gemaakt wordt, zal tentoon worden gesteld in Galerie Onderlangs. Uiteindelijk hoop ik dat ik hier de creatieve vlam bij velen laat ontbranden.’