Home Overzicht Weinig leegstand winkels in Oost

Weinig leegstand winkels in Oost

0

Voor het gevoel is er veel leegstand van winkels. Toch is de winkelleegstand in stadsdeel Oost het afgelopen jaar gedaald en is nu – net als in Zuid – met 4,2 procent het laagst in de stad. In Centrum Oost is de leegstand wel groter, namelijk 6,7 procent. Dat blijkt uit de Locatus Verkooppunt Verkenner.

In stadsdeel Oost staan dit najaar drieëntwintig winkels leeg. De meeste winkelleegstand is in Oud Oost. Daar staan dertien winkels leeg, dat is 5,4 procent van de winkels in Oud Oost. Op IJburg/Zeeburgereiland staan slechts twee winkels leeg en drie in de Indische Buurt/Oostelijk Havengebied. In de Watergraafsmeer staan zes winkels leeg. In Centrum Oost gaat het om een leegstand van negenendertig winkels.

In heel Amsterdam is de winkelleegstand juist gestegen van 5,5 procent in het najaar van 2020 naar 6,0 procent in het najaar van 2021. Landelijk liep de winkelleegstand in die periode terug van 8,3 procent naar 8,1 procent.

Binnen Amsterdam varieert de ontwikkeling per stadsdeel. In Oost, Zuid, West en Noord is de leegstand in het afgelopen jaar gedaald. In Centrum, Nieuw-West en Zuidoost liep deze juist op. De leegstand is het laagst in Zuid en Oost, met 4,2 procent van het aantal winkels. In stadsdeel Zuidoost is de leegstand het hoogst met 10,0 procent.

Ten opzichte van medio 2020 zijn de winkelhuren in de meeste Amsterdamse winkelstraten gelijk gebleven. In twee winkelgebieden stegen de huurprijzen en in negentien straten zijn ze gedaald. Vooral in de duurste winkelstraten daalden de winkelprijzen. Daarnaast liggen veertien van de negentien winkelstraten met een gedaalde huurprijs in stadsdeel Centrum. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Winkelhuren in Amsterdam 2021.

Het is onduidelijk welk effect Corona precies heeft gehad op de ontwikkeling van winkelleegstand en winkelhuren.